Naleśniki z soczewicy są świetnym zamiennikiem klasycznych naleśników, przede wszystkim dla alergików lub osób, które chcą przemycić więcej roślin strączkowych w swojej diecie. A soczewica jest prawdziwym bogactwem m.in białka, kwasu foliowego, błonnika i witamin z grupy B. Pamiętajcie aby źródła żelaza łączyć, ze źródłami witaminy C ( tutaj do naleśników idealnie będą pasować np. kiwi, truskawki, porzeczki) – to ułatwi wchłanianie tego składnika ożywczego. Smacznego!

Składniki na 5 naleśników
100g czerwonej soczewicy
200g wody
1/2 łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
Wykonanie
1. Soczewicę przekładamy do małej miseczki, zalej wodą sporo ponad jej powierzchnie i odstawiamy na całą noc lub 8 godzin.
2. Po tym czasie soczewicę odsączamy i umieszczamy w misie blendera kielichowego. Dodajemy 200g wody oraz oliwę z oliwek. Całość porządnie blendujemy na gładką masę. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 10 minut.
3. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej, nieprzywierającej patelni. Ciasto wylewamy na patelnie a następnie na średnim ogniu smażymy do momentu kiedy od patelni zaczną się odrywać boki ciasta. Wtedy naleśnika przerzucamy na drugą stronę i smażymy na złoto.
4. Podajemy z ulubionym nadzieniem – u mnie wegańska, domowa nutella, owoce i orzechy włoskie (jakoś świetne źródło kwasów omega 3)


Czy można w tym przepisie zastąpić soczewicę ciecierzycą albo innym strączkiem? Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂