
składniki na naleśniki
- jajko
- 100ml dowolnego mleka
- 50g mąki orkiszowej/gryczanej/owsianej
- 3 krople aromatu orzechowego lub ewentualnie śmietankowego
- łyżka ksylitolu/erytrytolu
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- + łyżka kakao
WYKONANIE NALEŚNIKÓW
1. Wszystkie składniki (oprócz kakao) zblenduj na gładką masę.
2. Tak przygotowaną masę podziel na dwie części. Do jednej z nich dodaj kakao oraz 2 łyżki wody a następnie porządnie wymieszaj do uzyskania gładkiej, kakaowej masy.
3. Na rozgrzaną, natłuszczoną patelnie wyłóż około 2-3 łyżki jasnej masy i równomiernie rozprowadź ją po całej powierzchni patelni. Teraz (na jasnej masie) narysuj paski masą kakaową (pod przepisem wkleję zdjęcie jak to powinno wyglądać na patelni).
4. Kiedy naleśnik całkowicie zetnie się z wierzchu – przekręć go za pomocą widelca, szpatułki lub ręki i smaż jeszcze przez chwilkę po drugiej stronie.
5. Usmażone naleśniki pozostaw do przestygnięcia.
składniki na nadzienie
- 50g gęstego jogurtu kokosowego lub naturalnego
- 30g masła orzechowego
- łyżka ksylitolu/erytrytolu
WYKONANIE KREMU
1. Wszystkie składniki na krem porządnie wymieszaj.
2. Tak przygotowanym kremem przełóż naleśniki.
3.Smacznego!

Czy ksylitol to inaczej cukier? I dodajemy obojętnie jaka mogę z tych wymienionych czy wszystkie?
Dokładnie tak, ksylitol to słodzik, zamiast niego możesz użyć cukier. I tak, używamy tylko jednej mąki z podanych 🙂
Na ile mniej więcej naleśników są te składniki?