składniki na naleśniki
- jajko
- 150ml dowolnego mleka
- 50g mąki orkiszowej/gryczanej/owsianej
- 3 krople aromatu orzechowego lub ewentualnie śmietankowego
- łyżka ksylitolu/erytrytolu
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- + łyżka kakao
WYKONANIE NALEŚNIKÓW
1. Wszystkie składniki (oprócz kakao) zblenduj na gładką masę.
2. Tak przygotowaną masę podziel na dwie części. Do jednej z nich dodaj kakao oraz 2 łyżki wody a następnie porządnie wymieszaj do uzyskania gładkiej, kakaowej masy.
3. Na rozgrzaną, natłuszczoną patelnie wyłóż około 2-3 łyżki jasnej masy i równomiernie rozprowadź ją po całej powierzchni patelni. Teraz (na jasnej masie) narysuj paski masą kakaową (pod przepisem wkleję zdjęcie jak to powinno wyglądać na patelni).
4. Kiedy naleśnik całkowicie zetnie się z wierzchu – przekręć go za pomocą widelca, szpatułki lub ręki i smaż jeszcze przez chwilkę po drugiej stronie.
5. Usmażone naleśniki pozostaw do przestygnięcia.
składniki na nadzienie
- 100g twarogu
- 50g jogurtu naturalnego
- 20g ksylitolu/erytrytolu
- łyżka masła z orzechów laskowych/mąki z orzechów laskowych lub drobno posiekanych orzechów laskowych
WYKONANIE NADZIENIA
1. Wszystkie składniki na nadzienie zblenduj na gładką masę.
2. Tak przygotowanym twarożkiem nadziej naleśniki.
3. Smacznego!
Rewelacja, właśnie konsumuję ♥️
Ale się ciesze! Dziekuje ślicznie💗
Pyszności 🙂 Teraz jest to mój przepis nr 1 na naleśniki gryczane 😋
Mąka do wyboru 1 z 3 czy po 50 każdej ??
Jedna do wyboru 😉