Muffiny czekoladowe z kremem orzechowo-czekoladowym

Przepis na około 6 sztuk

składniki na muffiny

  • 150g mąki gryczanej lub pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 80g ksylitolu lub cukru
  • 20g kakao
  • 125g dowolnego mleka
  • 60g roztopionego masła klarowanego/ghee
  • jajko
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

WYKONANIE
1. W wysokiej misce ubijamy jajko z cukrem na bardzo puszystą, jasną masę. Może zająć to około 5 minut.
2. Do ubitej masy dodajemy roztopione masło i ponownie całość mieszamy.
3. Teraz dodajemy wszystkie pozostałe składniki i jeszcze raz całość dokładnie miksujemy do uzyskania gładkiej masy. 
4. Masę wykładamy do 3/4 wysokości foremek na muffiny (sylikonowych lub klasycznych papierowych). Ja dodatkowo takie muffiny w papilotkach wkładam do sztywnych  (najczęściej ceramicznych), drobnych, dopasowanych naczyń – aby muffiny rosły w górę i nie rozlewamy się na boki.
5. Muffiny pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 25 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.

składniki na krem

  • 250g lekko ciepłej ricotty 
  • 75g cukru pudru lub cukru pudru z ksylitolu
  • 60g kremowego masła orzechowego
  • 150g  rozpuszczonej czekolady gorzkiej

WYKONANIE KREMU I WYKOŃCZENIE
1. Ricottę  mieszamy za pomocą trzepaczki  z cukrem oraz masłem orzechowym.
2. Do ricotty stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy rozpuszczoną czekoladę i mieszamy trzepaczką do dokładnego połączenia składników i uzyskania gładkiego kremu. 
3. Krem wkładamy do lodówki na kilka godzin lub do momentu kiedy stanie się sztywny.
4. Muffiny dekorujemy kremem za pomocą rękawa cukierniczego lub po prostu łyżką.
5. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *