Mocno czekoladowe muffiny z kremem orzechowym i popcornem

składniki na babeczki

  • 200 ml mleka sojowego
  • 165g mąki pszennej lub gryczanej lub orkiszowej jasnej
  • 100g ksylitolu lub cukru
  • 50g oleju rzepakowego
  • łyżeczka octu 
  • po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i sody
  • 20g kakao

WYKONANIE BABECZEK
1. Mokre składniki mieszamy w wysokim naczyniu i odkładamy na 10 minut.
2. W misce mieszamy wszystkie składniki suche. Teraz Do suchych dodajemy mokre i całość porządnie miksujemy do momentu kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą.
3. Gotową masę wykładamy do 3/4 wysokości foremek na muffiny (sylikonowych lub klasycznych papierowych). Ja dodatkowo takie muffiny w papilotkach wkładam do sztywnych  (najczęściej ceramicznych), drobnych, dopasowanych naczyń – aby muffiny rosły w górę i nie rozlewamy się na boki.
4. Muffiny pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 25 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.

składniki na krem

  • 300g stałej części mleczka kokosowego 
  • 30g cukru lub ksylitolu
  • 60g kremowego masła orzechowego (klasycznego, z nerkowców lub innych orzechów)
  • 100g białej czekolady (wegańskiej, bez cukru lub zwykłej) – ewentualnie gorzkiej
  • Popcorn (do dekoracji)

WYKONANIE KREMU I WYKOŃCZENIE
1. Krem kokosowy, cukier oraz masło orzechowe umieszczamy w rondelku i zagotowujemy. Gotujemy tak i mieszamy do momentu kiedy cukier się rozpuści a wszystkie składniki dokładnie się połączą.
2. Teraz garnuszek zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekaną czekoladę a następnie mieszamy do momentu kiedy czekolada całkowicie się rozpuści.
3. Krem wkładamy do lodówki na kilka godzin lub do momentu kiedy stanie się sztywny.
4. Muffiny dekorujemy kremem za pomocą rękawa cukierniczego lub po prostu łyżką. Na koniec ozdabiamy popcornem.
5. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *