Mazurek migdałowy z migdałami w karmelu oraz kremem malinowym

składniki na spód migdałowy

  • 220g mąki gryczanej/orkiszowej jasnej/pszennej
  • 100g jogurtu kokosowego
  • 80g ksylitolu
  • 50g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 50g gładkiego masła orzechowego
  • 50g zmielonych na mąkę migdałów

WYKONANIE SPODU
1. Wszystkie mokre składniki umieszczamy w wysokim naczyniu i blendujemy na gładką masę.
2. Do zblendowanych mokrych składników dodajemy suche i całość zagniatamy. Powinniśmy otrzymać ciasto o konsystencji plasteliny.
3. Ciasto wkładamy na 20 minut do lodówki.
4. Schłodzonym ciastem wykładamy foremki do tartaletek lub formę na jedną dużą tartę, nakłuwamy je widelcem a następnie jeszcze raz wkładamy do lodówki na około 30 minut. 
5. Tartę pieczemy w 200 stopniach przez około 16 minut lub do lekkiego zarumienienia. 

składniki na migdały w karmelu

  • 100g dowolnego mleka
  • 80g masła z orzechów nerkowca lub zwykłego masła orzechowego
  • 60g cukru kokosowego/trzcinowego
  • duża szczypta soli
  • 10g oleju kokosowego
  • dwie garści posiekanych, blanszowanych migdałów 

1. Mleko, cukier oraz masło orzechowe umieszczamy w garnuszku i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając do momentu kiedy masa zgęstnieje a konsystencją będzie przypominała budyń (około 15 minut).
2. Do gęstej, ciepłej masy dodajemy olej kokosowy i całość mieszamy do momentu kiedy olej się rozpuści i całkowicie wmiesza w masę. Olej kokosowy może sprawiać wrażenie zważonego, ale nie przejmujemy się tym tylko mieszamy dalej (najłatwiej będzie mieszać trzepaczką). Po kilku minutach powinniśmy otrzymać gładką masę. 
3. Do gotowego karmelu dodajemy orzechy i całość mieszamy do momentu kiedy wszystkie składniki się połączą. 
4. Tak przygotowanym karmelem nadziewamy wystudzoną tartę do połowy jej wysokości.
5. Całość wkładamy do lodówki na czas wykonania kremu.

składniki na krem malinowy

  • 80g nerkowców namoczonych przez noc w wodzie
  • 80g śmietanki kokosowej (z puszki mleczka kokosowego)
  • 40g  rozpuszczonej białej czekolady (u mnie wegańska i bez cukru)*
  • 40g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 60g malin
  • 5g syropu z agawy

*białą czekoladę można zastąpić np. musem/nektarem kokosowym lub ewentualnie olejem kokosowym nierafinowanym

WYKONANIE KREMU
1. Wszystkie składniki na krem umieszczamy w blenderze kielichowym i blendujemy na gładką masę.
2. Tak przygotowany krem wylewamy na warstwę migdałów w karmelu.
3. Całość wkładamy do lodówki na cała noc. Ja dodatkowo moją tartę ozdobiłam siekanymi pistacjami 😉
4. Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce.
5. Smacznego!

2 komentarze

  1. Hej 🙂 jaką średnicę powinna mieć forma na tartę jeśli w niej chcę zrobić ten przepis? Nie wiem ile ciasta wyjdzie i czy pokryje mi standardową dosyć sporą którą mam. Pozdrawiam ☺️

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *