Makowiec na bazie kaszy jaglanej

składniki na spód

  • 40g  rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 100g daktyli
  • 90g nasion słonecznika
  • 70g płatków owsianych
  • przyprawy: skórka starta z 1 pomarańczy, szczypta cynamonu

WYKONANIE SPODU
1. Nasiona oraz płatki owsiane mielimy na drobną mąkę. Jeśli nie masz dobrego blendera możesz kupić gotową mąkę orzechową i owsianą (np w Lidlu lub na krukam.pl)
2. Daktyle umieszczamy w garnuszku, zalewamy wodą i gotujemy przez około 15 minut lub do momentu kiedy porządnie zmiękną. Daktyle porządnie odsączamy z wody i blendujemy na gładką masę.
3. Do daktyli dodajemy zmielone nasiona i płatki, olej kokosowy i przyprawy. Całość zagniatamy. Powinniśmy otrzymać zwartą masę o konsystencji plasteliny.
4. Tak przygotowaną masą wykładamy spód blaszki (o średnicy 19cm – uwcześniej wyłożony papierem do pieczenia). Całość dokładnie uciskamy aby otrzymać gładki spód – ja robię to za pomocą łyżki.
5. Spód wkładamy do lodówki na czas wykonania masy makowej.

składniki na masę makową

  • 100g kaszy jaglanej
  • 100g mielonego maku niebieskiego
  • 100g daktyli bez pestek
  • 200g tłustego mleczka kokosowego
  • 40g oleju kokosowego
  • 50g rodzynek
  • 50g orzechów włoskich
  • sok i skórka  z 1 pomarańczy

WYKONANIE MASY MAKOWEJ
1. Kasze jaglaną zalewamy 250g wody i zagotowujemy. Kiedy woda zacznie się gotować – na powierzchni kaszy powinna pojawić się żółta piana – zdejmujemy ją i wyrzucamy (to ona nadaje gorzkawy smak).
2. Po zdjęciu piany dodajemy mleczko kokosowe oraz daktyle a następnie całość gotujemy (pod przykryciem) do momentu kiedy kasza wchłonie cały płyn. Do masy dodajemy olej kokosowy i czekamy aż się rozpuści.
3. Zawartość garnuszka blendujemy a następnie dodajemy mak  i ponownie całość blendujemy .  Jeśli w tym momencie masa będzie dla Was za mało słodka – dodajcie syrop klonowy/z agawy lub miód.
4. Do masy makowej dodajemy rodzynki, orzechy oraz sok i skórkę pomarańczową. Mieszamy.
5. Masę makową wykładamy na wcześniej przygotowany spód. Całość dokładnie rozprowadzamy i wkładamy do lodówki na całą noc.

dodatkowo

  • 100g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

WYKOŃCZENIE
1. Czekoladę wraz z olejem rozpuszczamy w kapieli wodnej lub mikrofali.
2. Rozpuszczoną czekoladą polewamy nasze schłodzone ciasto.
3. Całość wkładamy do lodówki do momentu kiedy czekolada zastygnie.
4. Smacznego!

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.