
składniki na spód
- 40g rozpuszczonego oleju kokosowego
- 100g daktyli
- 90g nasion słonecznika
- 70g płatków owsianych
- przyprawy: skórka starta z 1 pomarańczy, szczypta cynamonu
WYKONANIE SPODU
1. Nasiona oraz płatki owsiane mielimy na drobną mąkę. Jeśli nie masz dobrego blendera możesz kupić gotową mąkę orzechową i owsianą (np w Lidlu lub na krukam.pl)
2. Daktyle umieszczamy w garnuszku, zalewamy wodą i gotujemy przez około 15 minut lub do momentu kiedy porządnie zmiękną. Daktyle porządnie odsączamy z wody i blendujemy na gładką masę.
3. Do daktyli dodajemy zmielone nasiona i płatki, olej kokosowy i przyprawy. Całość zagniatamy. Powinniśmy otrzymać zwartą masę o konsystencji plasteliny.
4. Tak przygotowaną masą wykładamy spód blaszki (o średnicy 19cm – uwcześniej wyłożony papierem do pieczenia). Całość dokładnie uciskamy aby otrzymać gładki spód – ja robię to za pomocą łyżki.
5. Spód wkładamy do lodówki na czas wykonania masy makowej.
składniki na masę makową
- 100g kaszy jaglanej
- 100g mielonego maku niebieskiego
- 100g daktyli bez pestek
- 200g tłustego mleczka kokosowego
- 40g oleju kokosowego
- 50g rodzynek
- 50g orzechów włoskich
- sok i skórka z 1 pomarańczy
WYKONANIE MASY MAKOWEJ
1. Kasze jaglaną zalewamy 250g wody i zagotowujemy. Kiedy woda zacznie się gotować – na powierzchni kaszy powinna pojawić się żółta piana – zdejmujemy ją i wyrzucamy (to ona nadaje gorzkawy smak).
2. Po zdjęciu piany dodajemy mleczko kokosowe oraz daktyle a następnie całość gotujemy (pod przykryciem) do momentu kiedy kasza wchłonie cały płyn. Do masy dodajemy olej kokosowy i czekamy aż się rozpuści.
3. Zawartość garnuszka blendujemy a następnie dodajemy mak i ponownie całość blendujemy . Jeśli w tym momencie masa będzie dla Was za mało słodka – dodajcie syrop klonowy/z agawy lub miód.
4. Do masy makowej dodajemy rodzynki, orzechy oraz sok i skórkę pomarańczową. Mieszamy.
5. Masę makową wykładamy na wcześniej przygotowany spód. Całość dokładnie rozprowadzamy i wkładamy do lodówki na całą noc.
WYKOŃCZENIE
1. Czekoladę wraz z olejem rozpuszczamy w kapieli wodnej lub mikrofali.
2. Rozpuszczoną czekoladą polewamy nasze schłodzone ciasto.
3. Całość wkładamy do lodówki do momentu kiedy czekolada zastygnie.
4. Smacznego!



Kochana, a ile daktyli dodajemy do masy? Bo chyba Ci umknęło w przepisie 🙂 Buziaki! ❤️
100g daktyli 😉 Błąd już poprawiony, przepraszam i dziękuję za zwrócenie uwagi. Buziaki!
A tam od razu błąd 😄 Będę robić w ten weekend i tak się zastanawiałam nad tymi daktylami 😊 🤍
Uwielbiam makowiec ! a ten przepis OMG! na pewno zrobię… dziękuje
Bardzo się cieszę i dziękuję 😉
Pomocy
Spód się już chłodzi 🙂
A czy mam dodać suchy mak prosto z torebki?
Tak dokładnie 🙂 suchy, prosto z torebki. Ja używam już tego mielonego np. Z Lidla
Wyszło przepyszniutkie!!!
Dziękuję za cudowny przepis 🙂
Bardzo, bardzo się cieszę! Dziękuję Ci za tą wiadomość z całego serducha