
Składniki (na 2 porcje)
100 g makaronu (u mnie z ciecierzycy)
30g pestek słonecznika
1 łyżka oliwy z oliwek
1 pęczek natki pietruszki
2 pomidory
2 małe czerwone papryki
1 duża marchewka
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
sól oraz pieprz do smaku
WYKONANIE
1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Pomidory pokroić na ćwiartki, paprykę w grube paski, marchewkę na 3 centymetrowe plasterki a cebulę w grube talarki.
2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na blaszkę wyłożyć pomidory, paprykę, marchewkę, cebulę oraz czosnek. Dodać oliwę z oliwek, sól oraz pieprz. Całość wymieszać. Piec przez około 40 minut lub do momentu kiedy warzywa będą miękkie.
3. W tym czasie na suchej patelni podprażyć pestki słonecznika oraz ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu.
4. W misie miksera kielichowego umieścić upieczone warzywa, obrany, upieczony czosnek, podprażone nasiona słonecznika oraz ¼ szklanki wody. Całość zblendować na gładki sos.
5. Makaron wymieszać z sosem. Podawać z posiekaną natką pietruszki.
6. Smacznego!
