Mąka migdałowa

Mąkę migdałową możecie dostać TUTAJ

Mąka migdałowa to zmielone na mąkę migdały, najczęściej blanszowane. I trzeba wziąć to pod uwagę wykonując przepisy z użyciem właśnie tej mąki. Kiedy czytamy przepis, na pewno nie możemy z marszu zastąpić sobie mąki pszennej/gryczanej/orkiszowej/owsianej mąką migdałową. Oczywiście w niektórych przepisach może się to sprawdzić, dlatego poniżej napisze wam na co warto zwrócić uwagę.

W pieczonych wypiekach wegańskich takich jak biszkopty, ciasta ucierane, murzynki, pierniki zastąpienie mąki pszennej/gryczanej mąką migdałową raczej się nie sprawdzi. Dlaczego? Ponieważ mąka migdałowa nie ma właściwości spajających, które w wegańskich wypiekach są niezbędne (z powodu braku jajek w masie). Jednak nie jest to tak, że mąki migdałowej nie możemy dodać do takich ciast. Po prostu raczej nie używamy jej jako bazę. Możemy część mąki w przepisie wymienić na mąkę migdałową – dla urozmaicenia, dla wzbogacenia ciasta o składniki odżywcze. Jak to zrobić w praktyce? Dajmy, że w przepisie mamy 250g mąki gryczanej. Zatem możemy 30g mąki pszennej podmienić sobie na około 30-40g mąki migdałowej (dodajemy jej więcej niż mąki bazowej, ponieważ mąka migdałowa chłonie mniej wody niż mąka pszenne/gryczana). Najlepiej podmieniać mąki w przepisach, które już dobrze znamy i wiemy jakie powinno mieć konsystencje jeszcze przed pieczeniem.

Natomiast mąka migdałowa jest doskonała do wegańskich ciast kruchych lub spodów ciast na bazie orzechów i daktyli (jako składnik cząstkowy). Poniżej zostawię Wam przepis na moje ulubione ciasto kruche oraz spód do tarty bez pieczenia. Doskonale sprawdzi się jako „zagęstnik masy” na bazie daktyli, kiedy np. robimy kulki mocy lub ciasto bez pieczenia.

Mąka migdałowa przydaje się kiedy w przepisie widzimy: „zmielone migdały” lub „mielimy migdały na drobną mąkę”, bo przecież nie każdy w domu ma dobry blender czy młynek do kawy. Dodatkowo jest to bardzo wygodne i zdecydowanie usprawnia przygotowanie przepisów do których potrzeba mielonych migdałów. Mielonych migdałów, ale nie tylko! Tak naprawę jeśli w przepisie są inne mielone orzechy to możecie śmiało zastąpić je mąką migdałową (oczywiście jeśli zastępujecie np. orzechy włoskie to smak będzie inny – ale jeśli chodzi o konsystencję to wszystko będzie jak należy). Także jest to duże ułatwienie.

Jeśli chodzi o ciasta nie wegańskie to raczej też nie często spotkamy się z przepisami tylko na bazie mąki migdałowej. Oczywiście są wyjątki w postaci np. makaroników, które robi się właśnie na bazie mąki migdałowej. Jednak mąka migdałowa może być świetnym dodatkiem do klasycznych przepisów. Czyli tak jak w przepisach wegańskich – część mąki bazowej możemy zastąpić mąką migdałową. 

Mąka migdałowa natomiast może być bazą do przyrządzenia dań na słodko takich jak placuszki, omlety i pancakesy. Poniżej zostawię Wam przepis 😉

Mąka migdałowa także sprawdzi się na słono w przepisach gdzie trzeba użyć bułki tartej. To świetna opcja dla osób, które nie jedzą glutenu!

Ogromną zaletą mąki migdałowej jest jej smak. Jest bardzo delikatny, lekko słodkawy i raczej nie będzie dominował nad innymi smakami. Z tego powodu możemy wkomponować ją w wiele dań i być pewnym, że smakowo, będzie grała świetnie. 

To teraz zapraszam na praktykę!

NAJLEPSZE WEGAŃSKIE CIASTO KRUCHE
Składniki
220g mąki (gryczanej/orkiszowej/pszennej)
50g mąki migdałowej
100g jogurtu roślinnego
50g rozpuszczonego oleju kokosowego
50g gładkiego masła orzechowego
80g ksyliotlu
szczypta soli

Wykonanie
1 Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy. Powinniśmy otrzymać ciasto o konsystencji plasteliny.
2. Ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki.
3. Schłodzonym ciastem wykładamy foremki do tartaletek lub formę na jedną dużą tartę, nakłuwamy je widelcem a następnie jeszcze raz wkładamy do lodówki na około 30 minut lub do zamrażalki na 15 minut.
5. Tartę pieczemy w 200 stopniach przez około 17 minut (jeśli robimy jedną, dużą tartę) lub przez 14 minut (jeśli robimy małe tartaletki). 

tutaj to ciasto kruche z karmelem

POMARAŃCZOWY SPÓD DO CIAST BEZ PIECZENIA
Składniki
70g rozpuszczonego oleju kokosowego
110g daktyli (namoczonych przez noc w wodzie)
180g mąki migdałowej
70g płatków owsianych
70g wiórek kokosowych
skórka starta z 1 pomarańczy

Wykonanie
1. Daktyle (odsączone z wody) blendujemy na gładką masę. Najlepiej aby daktyle były lekko ciepłe.
2. Do daktyli dodajemy olej kokosowy oraz skórkę pomarańczową i całość porządnie blendujemy ( jeśli daktyle nie były ciepłe – masa może wydawać się zważona, ale to nic nie szkodzi).
3. Wiórki kokosowe oraz  płatki owsiane mielimy na drobną mąkę za pomocą młynka do kawy. Jeśli nie macie dobrego młynka – możecie zamiast tych 2 składników użyć więcej mąki migdałowej.
4. Do masy daktylowej dodajemy zmielone płatki, mąkę oraz wiórki a następnie całość zagniatamy (polecam robić to rękawiczkami lateksowymi – wtedy ciasto się nie klei do rąk 😉
5. Ciasto przykrywamy i  wkładamy do lodówki na około 20 minut.
6. Schłodzonym ciastem wykładamy formę do tarty (jeśli nie macie formy do tarty – możecie wyłożyć dno oraz boki do połowy zwykłej foremki lub po prostu samo dno zwykłej okrągłej lub kwadratowej blaszki).
7. Całość wkładamy do lodówki na czas zrobienia kremu.

 tutaj ten spód w praktyce z kremem pomarańczowym

CHLEBEK POMARAŃCZOWO-MIGDAŁOWY
Składniki
100g mleka sojowego
100g mąki migdałowej
160g mąki gryczanej lub orkiszowej jasnej lub pszennej
100g ksylitolu
50g oleju rzepakowego
1/2 łyżka octu jabłkowego
100 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz sody
przyprawy: 3 kropelki ekstraktu migdałowego, skórka otarta z 1/2 pomarańczy

Wykonanie
1. Wszystkie suche składniki mieszamy dokładnie w misce.
2. Do suchych składników dodajemy pozostałe, mokre składniki a następnie całość dokładnie mieszamy do momentu kiedy uzyskamy gładkie ciasto bez grudek.
4. Tak przygotowaną masę wykładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia
5. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut lub do pięknego zarumienienia.
6. Upieczone donuty pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

PANCAKESY MIGDAŁOWE
Składniki
70g mąki migdałowej
jajko
30g jogurtu 
25g ksylitolu
2 łyżki mrożonych jagód
szczypta cynamonu oraz soli

Wykonanie
1. Wszystkie składniki oprócz jagód umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy.
2. Na koniec dodajemy jagody i delikatnie mieszamy.
3. Placuszki smażmy na lekko natłuszczonej patelni. Najpierw bez pod przykryciem a po przewróceniu na drugą stronę już bez.
4. Smacznego! 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *