
Przepis na kwadratową blaszkę o wymiarach 20×20 cm
składniki na ciasto kruche
200g dobrej jakości margaryny
200g mąki orkiszowej (lub pszennej/gryczanej)
120g mąki krupczatki (ewentualnie pszennej/orkiszowej/ryżowej)
120g cukru pudru (lub zmielonego na puder ksylitolu/erytrolu)
szczypta soli
szczypta cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
około 12 śliwek
WYKONANIE
1. W misie blendera planetarnego* (z końcówką do ciasta kruchego) umieszczamy margarynę, obie mąki, cukier puder, sól, cynamon, proszek do pieczenia. Całość miksujemy do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Gotowe ciasto powinno być bardzo miękkie i lekko klejące.
*Ciasto można również wyrobić ręcznie (najlepiej w założonych rękawiczkach lateksowych – aby ciasto nie przywierało do dłoni).
2. Tak przygotowane ciasto dzielimy na pół. Jedną część owijamy w folię i wkładamy do zamrażalki na około 30 minut.
3. Drugą połową ciasta wykładamy kwadratową blaszkę (wcześniej wyłożona papierem do pieczenia). Ciasto rozprowadzamy po dnie blaszki i wygładzamy tak, aby uzyskać równy blat ciasta kruchego. Spód wkładamy do lodówki na około 30 minut.
4. Śliwki przekrawamy na pół, wyjmujemy z nich pestki a następnie układamy jedna przy drugiej na schłodzonym spodzie z ciasta kruchego.
5. Ciasto z zamrażalki wyjmujemy, zcieramy na tarce o dużych oczkach a następnie posypujemy nim wierzch ciasta.
6. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut lub do momentu kiedy ciasto pięknie się zarumieni.
7. Smacznego!

