Kruche ciasteczka z jagodami i lukrem owocowym

Przepis na około 6 ciasteczek

składniki na nadzienie jagodowe

  • szklanka mrożonych jagód
  • łyżka ksylitolu
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka nasion chia

WYKONANIE NADZIENIA
1. Jagody, ksylitol oraz sok z cytryny umieszczamy w garnuszku i na małym ogniu, pod przykryciem podgrzewamy – do momentu kiedy jagody całkowicie się rozpuszczą i puszczą sok. 
2. Teraz do jagód dodajemy nasiona chia. Całość mieszamy i podgrzewamy (juz bez przykrywki) do momentu kiedy konfitura stanie się gęsta (około 10 minut). Całość chłodzimy – wtedy konfitura jeszcze bardziej stężeje.

składniki na ciasto kruche

  • 110g mąki owsianej/gryczanej/orkiszowej/pszennej
  • 40g ksylitolu
  • 25g masła orzechowego
  • 25g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 50g jogurtu kokosowego
  • 25g mąki migdałowej lub jaglanej
  • szczypta soli

WYKONANIE SPODU
1. Do rozpuszczonego oleju kokosowego dodajemy masło orzechowe i całość mieszamy. Dodajemy ksylitol, mieszamy. Dodajemy mąkę migdałową, mieszamy. Dodajemy jogurt, mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
2. Na koniec dodajemy mąkę. Całość mieszamy łyżką lub zagniatamy. Powinniśmy otrzymać ciasto o konsystencji plasteliny. Jeśli ciasto jest zbyt luźne – dodajemy więcej mąki, jeśli zbyt twarde – więcej jogurtu. Różnica w konsystencji ciasta może być spowodowana rodzajem mąki jakiej używacie, dlatego spokojnie, to normalnie, nie musicie się tym przejmować 😉
3. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na godzinę.
4. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy. Ja robię to pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia (wtedy nie trzeba podsypywać ciasta mąką). Tak rozwałkowane ciasto dobrze jest ponownie schłodzić (w lodówce lub zamrażalce), ale nie jest to konieczne. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka np. za pomocą szklanki. Tak wycięte ciasteczka – schłodzimy w lodówce  lub zamrażalce do momentu kiedy staną się lekko sztywne.
5. Na środek jednego ciasteczka wykładamy konfiturę, przykrywamy je drugim ciasteczkiem i za pomocą widelca dociskamy boki aby się ze sobą skleiły.
6. Ciasteczka z nadzieniem jeszcze raz wkładamy do lodówki lub zamrażalki na czas rozgrzania piekarnika.
7. Ciasteczka pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut lub do pięknego zarumienienia. Gotowe ciasteczka pozostawiamy do wystudzenia.

składniki na lukier

  • łyżeczka soku wiśniowego (lub innego owocowego)
  • sok z cyryny
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru pudru

WYKOŃCZENIE
1. Do dukru pudru oraz soli dodajemy sok wiśniowy a następnie sok z cytryny w takiej ilości aby po wymieszaniu uzyskać konsystencję o konsystencji gęstej śmietany.
2. Tak przygotowanym lukrem polewamy gotowe ciasteczka i schłodzimy je w lodówce.
3. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.