Tarta kokosowa, która do zmylenia przypomina batonika Princessa oraz cukierka – biały Michałek. Musze przyznać (i nie jest to tylko moja opinia!), że to ciasto naprawdę smakuje bosko! Dodatkowo jest wegańskie, bezglutenowe i bez cukru! W internecie można znaleść przepisy na takie ciasta, ale zazwyczaj są one na bazie kaszy jaglanej. Ja chciałam zrobić coś innego!!
UWAGA! ja użyłam blaszki o średnicy 16cm. Sprawdź proszę, ile mierzy twoja. Jeśli będzie dużo większa – podwój ilość składników.
składniki na spód
- 100g wiórków koksowych
- 100g orzeszków ziemnych niesolonych*
- 50g gęstego masła orzechowego
- łyżka ksylitolu/erytrytolu
*Orzeszki ziemne możesz zastąpić także innymi orzechami. Ja polecam na przykład nasionami słonecznika.
WYKONANIE SPODU
1. Wiórki koksowe i orzechy zmiel w blenderze kielichowym na bardzo drobną, oleistą mąkę.
2. Do zmiksowanych orzechów dodaj masło orzechowe i słodzik. Całość porządnie zagnieć (masa powinna być zwarta, leciutko klejąca).
3. Blaszkę wyłóż ciastem (dno oraz brzegi – tak aby powstała taka miseczka, którą napełnimy kremem).
4. Całość włóż do lodówki na około godzinę.
składniki na masę kokosową
- 100g wiórek kokosowych
- 400ml dowolnego mleka
- 100g erytrytolu/ksylitolu
- 35g oleju kokosowego
- 60g waniliowego proszku budyniowego bez cukru
WYKONANIE MASY KOKOSOWEJ
1. Mleko, słodzik i wiórki kokosowe umieść w małym garnuszku. Doprowadź do wrzenia i gotuj całość przez około 10-15 minut (albo do momentu kiedy wiórki wchłoną większość mleka).
2. Teraz dodaj olej koksowy i całą masę lekko zmiksuj. Nie musi być na gładki krem, niech wiórki będą wyczuwalne.
3. Teraz masę kokosową umieść jeszcze raz na ogniu i zagotuj uważając aby się nie przypaliła.
4. Do małej szklanki wsyp proszek budyniowy, zalej zimną wodą (trochę ponad jego powierzchnię, w sumie około 6 łyżek wody) i całość dokładnie wymieszaj.
5. Tak rozmieszany budyń dodaj do gorącej masy koksowej. Mieszaj, gotując cały czas przez około 2 minuty aż całość porządnie zgęstnie.
6. Tak gotowy krem pozostaw do przestygnięcia a następnie wylej na schłodzony spód. Całość wstaw do lodówki na kilka godzin aby ciasto porządnie się schłodziło.
7. Smacznego!