Kinder Maxi King

Fit kinder maxi king czyli nic innego jak czekoladowy spód, waniliowa baza sernikowa, przepyszny karmel i chrupiąca czekolada z orzechami laskowymi. Wydaje się dość skomplikowane i pracochłonne prawda? A czy uwierzycie jak powiem, ze każda z warstw składa się z około 4-5 składników? Tak, tak! A przygotowanie całości zajęło mi łącznie około 30 minut razem z czekaniem aż stężeje. No nie wiem, czy istnieje lepsze ciasto! 

UWAGA! ja użyłam blaszki o średnicy 16cm. Sprawdź proszę, ile mierzy twoja. Jeśli będzie dużo większa – podwój ilość składników.

składniki na spód

  • 100g suszonych daktyli
  • 20g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 50g orzechów (np. ziemnych, laskowych)
  • 80g płatków owsianych
  • 15g kakao

WYKONANIE SPODU
1. Daktyle wrzuć do małego rondelka, zalej wodą (niewiele ponad powierzchnię daktyli) i gotuj około 15 minut pod przykryciem aż porządnie zmiękną.
2. Orzechy i płatki owsiane zmiel na mąkę (najlepiej w blenderze kielichowym). UWAGA! Jeśli nie masz tak dobrego blendera – zamiast orzechów i płatków możesz użyć wiórków kokosowych lub mąki owsianej. Wtedy nie trzeba ich mielić.
3. Daktyle odsącz z wody.
4. Miękkie daktyle i płynny olej zmiksuj na gładkie puree (daktyle będą tak miękkie, że można by je nawet rozgnieść widelcem).
5. Połącz mąkę owsiano-orzechową z puree daktylowym oraz kakao. Całość porządnie zagnieć lub zblenduj na jednolitą masę.
6. Tak przygotowanym ciastem wyłóż spód blaszki (najłatwiej będzie zwilżonymi dłońmi) i ładnie całość wyrównaj (ja robie to łyżką posmarowaną olejem). Włóż do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 

składniki na masę serową

  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 150ml mleka
  • 250g twarogu
  • 60g ksylitolu/erytrytolu
  • 3 kropelki aromatu waniliowego*

*aromat waniliowy można kupić praktycznie we wszystkich marketach (np. w Lidlu lub Carrefourze)

WYKONANIE MASY SEROWEJ
1. Żelatynę zalej wodą (troszkę ponad jej powierzchnię) i odstaw na 5 minut do napęcznienia.
2. Mleko zagotuj krótko ze słodzikiem.
3. Wrzące już mleko zdejmij z ognia (nie może już się gotować) i dodaj do niego napęczniałą żelatynę. Całość bardzo dokładnie mieszaj aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
4. W wysokim naczyniu zblenduj na jednolitą masę twaróg, gorące mleko oraz aromat waniliowy.
5. Połowę masy serowej wyłóż na schłodzony spód. Całość włóż do zamrażalki na około 10 minut aż masa serowa porządnie stężeje. Drugą część masy trzymaj w ciepłym miejscu aby nam nie stężała. W czasie kiedy pierwsza część się chłodzi – przygotuj karmel.

składniki na karmel

  • 150g daktyli
  • 60g masła orzechowego
  • 15g  rozpuszczonego oleju kokosowego
  • szczypta soli

WYKONANIE KARMELU
1. Daktyle wrzuć do małego rondelka, zalej wodą (niewiele pond powierzchnię daktyli) i gotuj około 15 minut pod przykryciem aż porządnie zmiękną.
2. Daktyle odsącz z wody a następnie zblenduj z masłem, olejem oraz solą na gładki krem.
3. Tak przygotowany karmel wyłóż na stężałą już pierwszą warstwę masy serowej. Na karmel wylej drugą część masy serowej. Całość włóż do lodówki na kilka godzin albo do momentu kiedy druga warstwa porządnie stężeje.

skłądniki na  chrupiącą polewę

  • 100g czekolady
  • 50ml mleka
  • 50g posiekanych orzechów laskowych

WYKONANIE POLEWY
1. Czekoladę i mleko rozpuść w kapieli wodnej (kliknij TUTAJ aby zobaczyć jak prawidłowo ją wykonać).
2. Do płynnej czekolady dodaj posiekane orzechy. Całość dokładnie wymieszaj i polej stężały sernik. Gotowe ciasto włóż do lodówki aż czekolada stężeje.
3. Smacznego!

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.