
składniki na ciasto parzone
- 250g wody
- 125g masła klarowanego/ghee
- 170g mąki pszennej lub gotowej mieszanki bezglutenowej
- 4 małe jajka
- szczypta soli
WYKONANIE
1. W średnim garnuszku umieszczamy masło oraz wodę. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do momentu kiedy masło całkowicie się rozpuści.
2. Teraz garnek zdejmujemy z gazu i od razu dodajemy mąkę. Całość szybko, energicznie mieszamy do uzyskania gęstego, zwartego ciasta. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
3. Wystudzone ciasto umieszczamy w misie miksera z końcówką do ubijania. Do wystudzonego ciasta dodajemy jedno jajko i całość blendujemy na gładką masę. Czynność powtarzamy z pozostałymi 3 jajkami.
4. Ciasto dzielimy na dwie równe połowy.
5. Każdą z połówek wykładamy do oddzielnej kwadratowej blaszki o wymiarach 30×30 cm. Obie Blaszki wcześniej bardzo dokładnie smarujemy masłem i posypujemy mąką aby ciasto nie przywarło podczas pieczenia. Rozsmarowanie ciasta po blaszce może sprawiać mały kłopot, bo ciasto jest gęste – ale spokojnie, wszystko jest w porządku.
6. Ciasto pieczemy w 200 stopniach przez około 35 minut (Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika). Gotowe ciasto powinno być mocno zarumienione na wierzchu.
7. Upieczone ciasto pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia.
składniki na krem
- 500g ricotty
- 200g białej czekolady bez cukru
- 80g ksylitolu zmielonego na puder
- szczypta soli
- 50g tahini (można pominąć)
WYKONANIE
1. Ricotte mieszamy za pomocą trzepaczki z ksylitolem oraz solą.
2. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (kliknij TUTAJ aby zobaczyć jak prawidłowo ją wykonać) lub mikrofali. Rozpuszczoną czekoladę pozostawiamy do lekkiego przestudzenia.
3. Teraz do ricotty dodajemy jedną łyżkę rozpuszczonej czekolady i całość mieszamy trzepaczką. Powtarzamy tę czynność do momentu wykorzystania całej czekolady.
4. Na koniec do kremu dodajemy tahini i jeszcze raz całość mieszamy.
5. Jeden blat ciasta parzonego umieszczamy w formie w której się piekł. Na ciasto wykładamy krem i przykrywamy do drugim blatem ciasta.
6. Karpatkę wkładamy na kilka godzin do lodówki.
7. Smacznego!
