Karpatka chałwowa

składniki na ciasto parzone

  • 250g wody
  • 125g masła klarowanego/ghee
  • 170g mąki pszennej lub gotowej mieszanki bezglutenowej
  • 4 małe jajka
  • szczypta soli

WYKONANIE
1. W średnim garnuszku umieszczamy masło oraz wodę. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do momentu kiedy masło całkowicie się rozpuści.
2. Teraz garnek zdejmujemy z gazu i od razu dodajemy mąkę. Całość szybko, energicznie mieszamy do uzyskania gęstego, zwartego ciasta. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
3. Wystudzone ciasto umieszczamy w misie miksera z końcówką do ubijania. Do wystudzonego ciasta dodajemy jedno jajko i całość blendujemy na gładką masę. Czynność powtarzamy z pozostałymi 3 jajkami. 
4. Ciasto dzielimy na dwie równe połowy.
5. Każdą z połówek wykładamy do oddzielnej kwadratowej blaszki o wymiarach 30×30 cm. Obie Blaszki wcześniej bardzo dokładnie smarujemy masłem i posypujemy mąką aby ciasto nie przywarło podczas pieczenia. Rozsmarowanie ciasta po blaszce może sprawiać mały kłopot, bo ciasto jest  gęste – ale spokojnie, wszystko jest w porządku.
6. Ciasto pieczemy w 200 stopniach przez około 35 minut (Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika). Gotowe ciasto powinno być mocno zarumienione na wierzchu.
7. Upieczone ciasto pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia.

składniki na krem

  • 500g ricotty
  • 200g białej czekolady bez cukru
  • 80g ksylitolu zmielonego na puder
  • szczypta soli
  • 50g tahini (można pominąć)

WYKONANIE
1. Ricotte mieszamy za pomocą trzepaczki z ksylitolem oraz solą.
2. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (kliknij TUTAJ aby zobaczyć jak prawidłowo ją wykonać) lub mikrofali. Rozpuszczoną czekoladę pozostawiamy do lekkiego przestudzenia.
3. Teraz do ricotty dodajemy jedną łyżkę rozpuszczonej czekolady i całość mieszamy trzepaczką. Powtarzamy tę czynność do momentu wykorzystania całej czekolady. 
4. Na koniec do kremu dodajemy tahini i jeszcze raz całość mieszamy.
5. Jeden blat ciasta parzonego umieszczamy w formie w której się piekł. Na ciasto wykładamy krem i przykrywamy do drugim blatem ciasta. 
6. Karpatkę wkładamy na kilka godzin do lodówki.
7. Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *