Jednoporcjowe ciasto leśny mech

Przepis na jedną porcję.

składniki na zielone ciasto

  • jajko
  • 50g jogurtu
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 3 łyżki ksylitolu/erytrytolu/cukru
  • 50g szpinaku świeżego
  • 50g mąki orkiszowej/owsianej/pszennej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

WYKONANIE
1. Wszystkie składniki na ciasto blendujemy na gładką masę.
2. Tak przygotowane ciasto smażymy na dobrze rozgrzanej patelni w formie omleta. Tutaj nie przejmujemy się kwestiami estetycznymi, zależy nam jedynie na usmażeniu ciasta. Ja polecam robić to powoli – na małym ogniu tak aby omlet się bardzo nie zarumienił, aby miał piękny zielony kolor. Na początku omleta smażymy pod przykrywką, a po obróceniu na drugą stronę – już bez przykrywki.
3. Usmażonego omleta pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia.

składniki na krem

  • 150g jogurtu
  • łyżka dowolnego słodzidła np. ksylitolu/syropu klonowego/cukru pudru
  • owoce (do dekoracji)

WYKONANIE OMLETA I WYKOŃCZENIE DESERU
1. Słodzik oraz jogurt dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
2. Całkowicie przestudzonego omleta kruszymy w dłoniach tak aby uzyskać drobne kawałki zielonego ciasta.
3. Do słoiczka/kubeczka lub miseczki wykładamy połowę pokruszonego, zielonego ciasta. Warstwę ciasta przykrywamy kremem jogurtowym. Na koniec wykładamy pozostałą część ciasta. Całość dekorujemy owocami. Deser najlepiej smakuje dobrze schłodzony 😉
4.Smacznego!

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *