Expresowy krem czekoladowy

Pyszny, rozkoszny, ale przede wszystkim bardzo szybki krem czekoladowy… który przygotujesz z 5 składników, które mam nadzieję – masz w swojej szafce. Jest on jednym z moich ulubionych dodatków do owsianek, naleśników i gofrów! A dodatkowo przemyca sezam, który jest prawdziwym bogactwem wapnia, magnezu oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego warto wprowadzić go do swojej diety. A teraz… zapraszam do tego banalnego, ale pysznego przepisu!

Skadniki

  • 2 łyżki tahini*

  • 1 łyżka syropu klonowego (lub syropu z agawy/miodu)

  • 2 łyżki ulubionego napoju roślinnego

  • szczypta soli

  • 1 łyżka kakao

Wykonanie
1. Wszystkie składniki porządnie mieszamy tak, aby uzyskać gładki krem bez grudek.

*Jeśli macie alergię lub nadwrażliwość na sezam – możecie tahini zastąpić masłem z innych, dowolnych orzechów. Świetnie sprawdzi się tutaj masło z orzechów laskowych, orzechów nerkowca, migdałów czy klasyczne masło orzechowe. Jeśli masło orzechowe, które użyjesz będzie bardziej gęste niż lejące – dodaj więcej napoju roślinnego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.