Ekspresowe tiramisu (zdrowe,wegańskie)

Dzieńdoberek! Dzisiaj przychodzę z pomysłem na wegański deser tiramisu, który można łatwo przetransportować do pracy, szkoły lub uczelni. Wystarczy, że zamkniemy go w słoiczku, wrzucimy do plecaka i zjemy kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Oprócz tego, że jest zdrowy i naprawdę ekspresowy, wykonałam go ze zdrowych składników, które pozytywnie wpłyną na nasz organizm. To co? Robimy? 😉

składniki NA “BISZKOPTY” (na 2 porcje)

  • 60g mąki owsianej
  • po pół łyżeczki kakao, i cynamonu rozpuszczalnej
  • 1 łyżka erytrytolu/ksylitolu
  • pół banana
  • 100ml mleka roślinnego
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka octu

WYKONANIE
1. Banana rozgnieć na gładkie puree i połącz z mlekiem.
2. W misce wymieszaj mąkę, kakao, kawę i słodzik. Dodaj bananowe mleko i całość dokładnie wymieszaj.
3. Do wymieszanej masy dodaj sodę i zalej ją octem. Jeszcze raz wszystko zamieszaj. Odstaw masę na około 10 minut aż troszkę zgęstnieje.
4. Smaż małe placuszki (takie aby zmieściły się w twoim słoiku lub szklance) na lekko natłuszczonej, nieprzywierającej patelni (z jednej strony pod przykryciem a gdy już się zetną i przewrócisz je na drugą stronę – bez przykrycia).

składniki na krem

  • 40g waniliowego proszku budyniowego (bez cukru)
  • łyżka ksylitolu/erytrytolu
  • 400ml ulubionego mleka roślinnego

WYKONANIE
1. Z 300ml zimnego mleka odlej ćwierć szklanki i wymieszaj w nim proszek budyniowy.
2. Pozostałą, większą część mleka zagotuj ze słodzikiem. Do gotującego się mleka wlej rozmieszany proszek budyniowy, cały czas mieszając.
3. Podgrzewaj, stale mieszając aż masa mocno zgęstnieje.

dodatkowo

  • pół szklanki  kawy
  • kako do posypania

WYKOŃCZENIE
1. Placuszki namocz kawą.
2. W słoiczku lub szklance układaj kolejno: namoczony placuszek, krem, odrobina przesianego kakao, placuszek, krem, kakao. Możesz zrobić tyle warstw na ile masz ochotę!
3. Najlepiej  smakuje po nocy spędzonej w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.