
UWAGA! ja użyłam blaszki o średnicy 16cm. Sprawdź proszę, ile mierzy twoja. Jeśli będzie dużo większa – podwój ilość składników.
składniki na ciasto
- 200g pure z dyni/batata/marchewki*
- 100g ksylitolu/erytrytolu
- 50ml oleju rzepakowego
- 100ml dowolnego mleka
- 150g mąki owsianej lub gryczanej
- łyżeczka sody
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
*aby zrobić pure, dynię/marchewkę/batata obierz ze skórki a następnie (w przypadku dyni) wydrąż z pestek oraz miąższu. Następnie warzywo pokrój w drobne kawałki, ugotuj do miękkości a następnie zblenduj na gładki mus.
WYKONANIE CIASTA
1. Pure dyniowe, olej, mleko oraz ocet dokładnie wymieszaj w misce bądź wysokim naczyniu.
2. Do mokrych składników dodaj wszystkie pozostałe, suche składniki. Całość porządnie wymieszaj na jednolitą masę.
3. Spód blaszki wyłóż papierem do pieczenia a następnie przełóż do niej całą masę i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-50 minut (czas pieczenia może się troszkę wydłużyć bądź skrócić. Aby sprawdzić czy ciasto jest gotowe – włóż w jego środek wykałaczkę lub drewniany patyczek, nie powinny na nim zostać żadne kawałki ciasta).
4. Upieczone ciasto pozostaw do przestygnięcia.
składniki na krem
- 250g twarogu lub tofu naturalnego (w temperaturze pokojowej)
- 90g ksylitolu/erytrytolu
- 100g jogurtu naturalnego lub roślinnego
- 100ml dowolnego mleka
- 160g gorzkiej czekolady
WYKONANIE KREMU
1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (kliknij TUTAJ aby zobaczyć jak prawidłowo ją wykonać).
2. W wysokim naczyniu lub najlepiej blenderze kielichowym zmiksuj na gładką masę twaróg, słodzik, jogurt oraz mleko.
3. Do tak zmiksowanej masy dodaj rozpuszczoną, lekko przestudzoną czekoladę i całość ponownie zmiksuj na gładki krem.
4. Przestudzone cisto przetnij w poprzek na dwie (bądź trzy jeśli masz ochotę) równe blaty.
5.Pierwszy blat ciasta umieść w tortownicy (będzie łatwiej się składało ciasto) a następnie na niego wyłóż połowę kremu czekoladowego. Teraz na krem połóż kolejny blat ciasta i wyłóż pozostały krem czekolady. Całość włóż do lodówki na kilka godzin, najlepiej całą noc lub do momentu kiedy krem całkowicie stężeje.
WYKONANIE POLEWY
1. Czekoladę wraz z mlekiem rozpuść w kąpieli wodnej (kliknij TUTAJ aby zobaczyć jak prawidłowo ją wykonać).
2. Tak przygotowaną, lekko przestudzoną polewę wylej na wierzch gotowego ciasta.
3. Ciasto schowaj do lodówki na kilka godzin lub do momentu kiedy czekolada całkowicie stężeje.
4. Smacznego!

Czym zastapic ksylitol? Duże ilości jego trochę. Jakiś syrop klonowy albo miód? W jakiej ilości?
Do ciasta najlepiej używać jakiś sypki słodzik np. Ksykitol erytrytol cukier a do kremu może być płyny czyli miod syrop klonowy czy syrop z agawy
Czy zamiast jogurtu mogę dodać po prostu więcej mleka? Nie zmieni to za bardzo konsystencji?
Niepowinno, ale nigdy nie próbowałam takiej wersji 🙁
A czy nie będzie wyczuwalna goryczka tofu? Należy je wcześniej zakwasić, np?
Nie będzie wyczuwalna 🙂 jeśli jednak nie lubisz smaku tofu to możesz użyć twarogu!:)
Trudno uwierzyć, że dopiero teraz natknęłam się na Twojego bloga. Przepisy są pyszne, a co najważniejsze zdrowe 😉
Super strona, czekam na więcej przepisów 🙂
Dyniowy kit jest przepyszny <3
Bardzo mi miło! Dziekuje ślicznie 🙂
Czy zamiast purée warzywnego mogę dodać np. z malin lub innych owoców?
Szczerze mówiąc nigdy nie próbowałam. Napewno pure z jabłek i bananów się nada, ale myślę, że maliny mogą być za ciężkie i “za mokre”.
Co zamiast tofu?
Można użyć twarogu 😉
A zamiast twarogu w wersji wegańskiej?
Wtedy trzeba by zmienić cały przepis na krem 😉
zmiksować kaszę z jogurtem, ew mlekiem