
składniki na donuty
- 100g mleka sojowego
- 190g mąki gryczanej lub orkiszowej jasnej lub pszennej
- 100g ksylitolu
- 50g oleju rzepakowego
- 1/2 łyżka octu jabłkowego
- 50g posiekanych migdałów
- 100 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
- po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz sody
- przyprawy: 3 kropelki ekstraktu migdałowego, skórka otarta z 1/2 pomarańczy
WYKONANIE
1. Wszystkie suche składniki (oprócz migdałów) mieszamy dokładnie w misce.
2. Do suchych składników dodajemy pozostałe, mokre składniki a następnie całość dokładnie mieszamy do momentu kiedy uzyskamy gładkie ciasto bez grudek.
3. Do masy dodajemy posiekane migdały i jeszcze raz całość mieszamy.
4. Tak przygotowaną masę wykładamy do silikonowych foremek na donuty.
5. Donuty pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut lub do pięknego zarumienienia.
6. Upieczone donuty pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
składniki na karmel
- 45g daktyli bez pestek namoczonych przez noc w wodzie
- 60g mleka roślinnego
- 20g rozpuszczonego oleju kokosowego
- szczypta soli
WYKONANIE
1. Wszystkie składniki na karmel blendujemy dla gładką masę. Powinniśmy otrzymać gładką, dość rzadką masę.
2. W tak przygotowanej polewie maczamy donuty a następnie wkładamy je do lodówki aby polewa lekko zastygła.
3. Donuty przechowujemy w lodówce.
4. Smacznego!


A przepis na donuty brownie?
Które donuty? 😉
Z intagrama brownie 😉
Na razie przepisu nie będzie na donuty brownie 🙂
Ada, marzą mi się pyszne i zdrowe gofry bezglutenowe 😊
Dobrze, zapisuję! Postaram się coś wymyślić 🙂
Wegańskie i bez gofrownicy 🙂
Wezmę to pod uwagę 😉