Donuty pomarańczowo-migdałowe ze słonym karmelem

składniki na donuty

  • 100g mleka sojowego
  • 190g mąki gryczanej lub orkiszowej jasnej lub pszennej
  • 100g ksylitolu
  • 50g oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżka octu jabłkowego
  • 50g posiekanych migdałów
  • 100 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
  • po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz sody
  • przyprawy: 3 kropelki ekstraktu migdałowego, skórka otarta z 1/2 pomarańczy

WYKONANIE
1. Wszystkie suche składniki (oprócz migdałów) mieszamy dokładnie w misce.
2. Do suchych składników dodajemy pozostałe, mokre składniki a następnie całość dokładnie mieszamy do momentu kiedy uzyskamy gładkie ciasto bez grudek.
3. Do masy dodajemy posiekane migdały i jeszcze raz całość mieszamy.
4. Tak przygotowaną masę wykładamy do silikonowych foremek na donuty. 
5. Donuty pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut lub do pięknego zarumienienia.
6. Upieczone donuty pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na karmel

  • 45g daktyli  bez pestek namoczonych przez noc w wodzie
  • 60g mleka roślinnego
  • 20g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • szczypta soli

WYKONANIE
1. Wszystkie składniki na karmel blendujemy dla gładką masę. Powinniśmy otrzymać gładką, dość rzadką masę. 
2. W tak przygotowanej polewie maczamy donuty a następnie wkładamy je do lodówki aby polewa lekko zastygła.
3. Donuty przechowujemy w lodówce.
4. Smacznego!

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.