Domowa mleczna czekolada

składniki

  • 140g twarogu
  • 70g gorzkiej czekolady
  • 100ml mleka
  • 45g ksylitolu/erytrytolu

UWAGA! mleko i twaróg powinien być w temperaturze pokojowej.

WYKONANIE
1. Czekoladę rozpuść w mikrofali lub kąpieli wodnej.
2. Mleko, twaróg i słodzik zmiksuj na gładką masę a następnie dodaj rozpuszczoną czekoladę i ponownie zmiksuj na gładki krem.
3. Tak przygotowaną masę wylej do małych silikonowych foremek na pralinki lub innych silikonowych blaszek (jeśli żadna z twoich foremek nie jest silikonowa, możesz wyłożyć zwykłą foremkę folią spożywczą). Tak przygotowane pralinki włóż do zamrażalka na kilka godzin aż całość porządnie się zmrozi.
4. Smacznego!

MOJE PORADY:
1. Najlepiej aby foremki na pralinki były malutkie, ponieważ czekolada szybko się rozpuszcza, dlatego powinniśmy jeść je prosto z zamrażalnika “na raz”.
2. Pralinki przechowuj w zamrażalniku.
3. Całą masę – zamiast do foremek możesz wlać do większego pojemnika i zrobić czekoladowe lody. Wystarczy przed zjedzeniem wyjąć lody na 5 minut z zamrażalnika aby łatwiej było je nakładać.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.