Deser Knoppers

składniki na 2 dolne masy (na 2 porcje)

  • 200g serka homogenizowanego waniliowego ( ewentualnie gęstego jogurtu naturalnego)
  • 100g twarogu (w kostce)
  • 12g kakao
  • 20g ksylitolu/erytrytolu
  • 2 łyżki dowolnego mleka

WYKONANIE
1. Twaróg oraz serek homogenizowany blendujemy na gładką masę (jeśli używamy jogurtu zamiast serka homogenizowanego – dodajemy dodatkowo słodzik wedle uznania, około 3 łyżki).
2. Teraz powstałą masę dzielimy na dwie części.
3. Pierwszą, białą połowę przekładamy po równo do dwóch szklanek/słoiczków.
4. Do drugiej połowy dodajemy kakao, 20g ksylitolu/erytrytolu oraz 2 łyżki mleka. Całość dokładnie mieszamy.
5. Na białą masę (do naszych szklaneczek) delikatnie wykładamy masę z kakao.
6. Całość wkładamy do lodówki na czas przygotowania karmelu.

składniki na karmel

  • 40g masła orzechowego
  • 50g cukru trzcinowego
  • 50g dowolnego mleka
  • 5g oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • garść orzechów ziemnych

WYKONANIE KARMELU I WYKOŃCZENIE DESERU
1. Masło orzechowe, cukier trzcinowy, mleko oraz sól umieszczamy w garnuszku i zagotowujemy.
2. Karmel gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, do momentu kiedy mocno zgęstnieje a konsystencją będzie przypominał budyń (około 10 minut)
3. Do gotowego karmelu dodajemy olej kokosowy a następnie całość dokładnie mieszamy do momentu kiedy olej całkowicie się rozpuści.
4. Do karmelu dodajemy orzeszki i ponownie całość mieszamy.
5. Tak przygotowany karmel wykładamy na wierzch naszych deserków.
6. Całość wkładamy do lodówki do momentu kiedy deser porządnie się schłodzi.
7. Smacznego!

5 komentarzy

  1. Najlepsza rzecz jaką zrobiłam w ostatnim czasie ❤️ Co ciekawe, deser ten nie smakował jak typowe fit podróbki znanych słodyczy, ale tak jak oryginał 🤔💗

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *