Deser Knoppers

składniki na 2 dolne masy (na 2 porcje)

  • 200g serka homogenizowanego waniliowego ( ewentualnie gęstego jogurtu naturalnego)
  • 100g twarogu (w kostce)
  • 12g kakao
  • 20g ksylitolu/erytrytolu
  • 2 łyżki dowolnego mleka

WYKONANIE
1. Twaróg oraz serek homogenizowany blendujemy na gładką masę (jeśli używamy jogurtu zamiast serka homogenizowanego – dodajemy dodatkowo słodzik wedle uznania, około 3 łyżki).
2. Teraz powstałą masę dzielimy na dwie części.
3. Pierwszą, białą połowę przekładamy po równo do dwóch szklanek/słoiczków.
4. Do drugiej połowy dodajemy kakao, 20g ksylitolu/erytrytolu oraz 2 łyżki mleka. Całość dokładnie mieszamy.
5. Na białą masę (do naszych szklaneczek) delikatnie wykładamy masę z kakao.
6. Całość wkładamy do lodówki na czas przygotowania karmelu.

składniki na karmel

  • 40g masła orzechowego
  • 50g cukru trzcinowego
  • 50g dowolnego mleka
  • 5g oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • garść orzechów ziemnych

WYKONANIE KARMELU I WYKOŃCZENIE DESERU
1. Masło orzechowe, cukier trzcinowy, mleko oraz sól umieszczamy w garnuszku i zagotowujemy.
2. Karmel gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, do momentu kiedy mocno zgęstnieje a konsystencją będzie przypominał budyń (około 10 minut)
3. Do gotowego karmelu dodajemy olej kokosowy a następnie całość dokładnie mieszamy do momentu kiedy olej całkowicie się rozpuści.
4. Do karmelu dodajemy orzeszki i ponownie całość mieszamy.
5. Tak przygotowany karmel wykładamy na wierzch naszych deserków.
6. Całość wkładamy do lodówki do momentu kiedy deser porządnie się schłodzi.
7. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *