składniki na 2 dolne masy (na 2 porcje)
- 200g serka homogenizowanego waniliowego ( ewentualnie gęstego jogurtu naturalnego)
- 100g twarogu (w kostce)
- 12g kakao
- 20g ksylitolu/erytrytolu
- 2 łyżki dowolnego mleka
WYKONANIE
1. Twaróg oraz serek homogenizowany blendujemy na gładką masę (jeśli używamy jogurtu zamiast serka homogenizowanego – dodajemy dodatkowo słodzik wedle uznania, około 3 łyżki).
2. Teraz powstałą masę dzielimy na dwie części.
3. Pierwszą, białą połowę przekładamy po równo do dwóch szklanek/słoiczków.
4. Do drugiej połowy dodajemy kakao, 20g ksylitolu/erytrytolu oraz 2 łyżki mleka. Całość dokładnie mieszamy.
5. Na białą masę (do naszych szklaneczek) delikatnie wykładamy masę z kakao.
6. Całość wkładamy do lodówki na czas przygotowania karmelu.
składniki na karmel
- 40g masła orzechowego
- 50g cukru trzcinowego
- 50g dowolnego mleka
- 5g oleju kokosowego
- szczypta soli
- garść orzechów ziemnych
WYKONANIE KARMELU I WYKOŃCZENIE DESERU
1. Masło orzechowe, cukier trzcinowy, mleko oraz sól umieszczamy w garnuszku i zagotowujemy.
2. Karmel gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, do momentu kiedy mocno zgęstnieje a konsystencją będzie przypominał budyń (około 10 minut)
3. Do gotowego karmelu dodajemy olej kokosowy a następnie całość dokładnie mieszamy do momentu kiedy olej całkowicie się rozpuści.
4. Do karmelu dodajemy orzeszki i ponownie całość mieszamy.
5. Tak przygotowany karmel wykładamy na wierzch naszych deserków.
6. Całość wkładamy do lodówki do momentu kiedy deser porządnie się schłodzi.
7. Smacznego!
Najlepsza rzecz jaką zrobiłam w ostatnim czasie ❤️ Co ciekawe, deser ten nie smakował jak typowe fit podróbki znanych słodyczy, ale tak jak oryginał 🤔💗
To jest coś niesamowite, już robię 2 przepis z twojego bloga, co więcej mówić sztos 😍 masz talent
Dziekuje z całego serducha!
Pokochałam wszystkie przepisy, robisz kawał dobrej roboty! 🙂
Bardzo mi miło, dziekuje!