
SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ
- 50g truskawek mrożonych
- pół płaskiej łyżeczki agaru
- 125g twarogu
- 150g skyra
- 50g dowolnego mleka
- 5g kakao
- 2 łyżki ksylitolu
WYKONANIE
1. Mleko mieszamy dokładnie z agarem i łyżką ksylitolu.
2. W garnuszku umieszczamy mleko z agarem oraz truskawki. Całość gotujemy 7 minut na małym ogniu.
3. W wysokim naczyniu blendujemy twaróg, 2/3 skyra i zawartość garnuszka. Masę przekładamy do pojemniczka lub szklanki i wkładamy do lodówki do momentu kiedy masa całkowicie stężeje.
4. Na całkowicie stężały deser wykładamy pozostałą część Skyra wymieszanego z kakao i łyżką ksylitolu.
5. Deser najlepiej smakuje schłodzony.
6.Smacznego!
Czy można zastąpić agar żelatyną?
Tak, tylko trzeba pamiętać, ze żelatyny nie można zagotować 🙂