
SKŁADNIKI (NA 1 PORCJĘ)
1/4 cukinii (około 80g)
1 jajko
40g mąki owsianej lub orkiszowej
10g kakao
1 łyżka erytrytolu (opcjonalnie)
40 g napoju roślinnego (sojowe/owsiane/migdałowe)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
1/2 łyżeczki oliwy z oliwek (do smażenia)
- Składniki na krem chałwowy
1 łyżka jogurtu sojowego (lub innego roślinnego)
15 g tahini (ewentualnie masła orzechowego)
1/2 łyżeczki eryrtytolu
Do podania: ulubione owoce
WYKONANIE
1. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
2. W misce umieścić cukinię, jajko, mąkę owsianą, kakao, erytrytol, napój roślinny, proszek do pieczenia oraz ocet jabłkowy. Całość porządnie wymieszać za pomocą łyżki do połączenia wszystkich składników.
3. Małą patelnie porządnie rozgrzać i delikatnie natłuścić oliwą z oliwek za pomocą silikonowego pędzelka. Masę na omleta wylać na rozgrzaną patelnię, przykryć przykrywką i smażyć na małym ogniu co momentu kiedy boki omleta oraz środek zaczną się ścinać. Wtedy obrócić omleta na drugą stronę. Smażyć bez przykrywki jeszcze kilka minut. Omleta zdjąć z patelni i lekko wystudzić.
4. Przygotować krem chałwowy. W miseczce wymieszać jogurt sojowy, tahini oraz erytrytol.
5. Na wystudzonym omlecie rozsmarować krem chałwowy. Całość udekorować owocami.
6. Smacznego!
