
składniki (NA DUŻY SŁOIK)
- 150g płatków owsianych
- 100g czekolady
- 50g oleju kokosowego
- 2 łyżki syropu klonowego/z agawy (opcjonalnie, można pominąć)
- szczypta soli
- szklanka dowolnych dodatków (orzechów, posiekanej czekolady, suszonych owoców)
WYKONANIE
1. Płatki owsiane podrażamy na suchej patelni. Po prostu przekładamy płatki na dobrze rozgrzaną patelnie, i podprażamy cały czas mieszając tak aby płatki ładnie zarumieniły się z każdej strony.
2. Czekoladę wraz z olejem kokosowym rozpuszczamy w kąpieli wodnej (kliknij TUTAJ aby zobaczyć jak prawidłowo ją wykonać).
3. Do tak rozpuszczonej czekolady dodajemy syrop klonowy oraz szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
4. Do gotowej masy czekoladowej dodajemy podprażone płatki owsiane a następnie wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy nasze ulubione dodatki i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
5. Tak przygotowaną granolę przekładamy na dużą deskę/blaszkę/naczynie wyłożone papierem do pieczenia. Chcemy uzyskać cienką warstwę naszej granoli.
6. Tak przygotowaną granolę wkładamy w zimne miejsce – do lodówki lub najlepiej do zamrażalki.
7. Kiedy granola całkowicie zastygnie kruszymy ją lekko w rękach aby powstała gruba granola.
8. Granolę przechowujemy w lodówce.
9. Smacznego!