Ciasto pomarańcza+migdał+malina

składniki na ciasto pomarańczowo migdałowe

  • 100g mleka sojowego
  • 190g mąki gryczanej lub orkiszowej jasnej lub pszennej
  • 100g ksylitolu
  • 50g oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżka octu jabłkowego
  • 50g posiekanych migdałów
  • 100 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
  • po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz sody
  • przyprawy: 3 kropelki ekstraktu migdałowego, skórka otarta z 1/2 pomarańczy

WYKONANIE
1. Wszystkie suche składniki (oprócz migdałów) mieszamy dokładnie w misce.
2. Do suchych składników dodajemy pozostałe, mokre składniki a następnie całość dokładnie mieszamy do momentu kiedy uzyskamy gładkie ciasto bez grudek.
3. Do masy dodajemy posiekane migdały i jeszcze raz całość mieszamy.
4. Tak przygotowaną masę wykładamy do okrągłej formy o średnicy 19cm lub kilku małych foremek.
5. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut lub do pięknego zarumienienia.
6. Upieczone ciasto pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na krem truskawkowy

  • 80g nerkowców namoczonych przez noc w wodzie
  • 80g śmietany kokosowej (z puszki mleczka kokosowego)
  • 45g rozpuszczonej białej czekolady – u mnie wegańska, bez cukru
  • 45g oleju kokosowego (rozpuszczonego)
  • 60g malin
  • 5g syropu z agawy

WYKONANIE KREMU
1. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze kielichowym i blendujemy na gładką masę.
2. Tak przygotowany krem wylewamy na wcześniej przygotowane ciasto.
3. Całość wkładamy do lodówki na cała noc.
4. Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce.
5. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.