składniki na ciasto pomarańczowo migdałowe
- 100g mleka sojowego
- 190g mąki gryczanej lub orkiszowej jasnej lub pszennej
- 100g ksylitolu
- 50g oleju rzepakowego
- 1/2 łyżka octu jabłkowego
- 50g posiekanych migdałów
- 100 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
- po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz sody
- przyprawy: 3 kropelki ekstraktu migdałowego, skórka otarta z 1/2 pomarańczy
WYKONANIE
1. Wszystkie suche składniki (oprócz migdałów) mieszamy dokładnie w misce.
2. Do suchych składników dodajemy pozostałe, mokre składniki a następnie całość dokładnie mieszamy do momentu kiedy uzyskamy gładkie ciasto bez grudek.
3. Do masy dodajemy posiekane migdały i jeszcze raz całość mieszamy.
4. Tak przygotowaną masę wykładamy do okrągłej formy o średnicy 19cm lub kilku małych foremek.
5. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut lub do pięknego zarumienienia.
6. Upieczone ciasto pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
składniki na krem truskawkowy
- 80g nerkowców namoczonych przez noc w wodzie
- 80g śmietany kokosowej (z puszki mleczka kokosowego)
- 45g rozpuszczonej białej czekolady – u mnie wegańska, bez cukru
- 45g oleju kokosowego (rozpuszczonego)
- 60g malin
- 5g syropu z agawy
WYKONANIE KREMU
1. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze kielichowym i blendujemy na gładką masę.
2. Tak przygotowany krem wylewamy na wcześniej przygotowane ciasto.
3. Całość wkładamy do lodówki na cała noc.
4. Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce.
5. Smacznego!