
blaszka kwadratowa 20×20
składniki na spód ciasteczkowy
- 50g twarogu sernikowego/zmiksowanego serka wiejskiego lub bardzo gęstego jogurtu
- 60g masła orzechowego
- 75g ksylitolu/erytrytolu
- jajko
- 85g mąki orkiszowej/owsianej/gryczanej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 50g posiekanej czekolady
WYKONANIE
1. W misce ubij twaróg, słodzik, sól i masło orzechowe. Następnie dodaj jajko i ubijaj jeszcze przez chwilkę.
2. Do powstałej masy dodaj mąkę i proszek do pieczenia i całość zmiksuj ponownie na gładkie ciasto. Ciasto wyjdzie gęste i klejące, ale spokojnie – tak ma być. Na koniec dodaj posiekaną czekoladę i jeszcze raz wszystko wymieszaj.
3. Tak przygotowane ciasto wyłóż do kwadratowej blaszki 20×20 wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Ciasto piecz w 180 stopniach przez około 30 minut lub do suchego patyczka. Gotowe ciasto powinno być ładnie zarumienione.
5. Upieczone ciasto pozostaw do całkowitego przestygnięcia.
składniki na krem czekoladowy
- 100ml dowolnego mleka
- 80g ksylitolu/erytrytolu
- 100g czekolady deserowej
- 60g oleju kokosowego
- kawałek cukinii (opcjonalnie, można pominąć)
- 250g twarogu w kostce
- szczypta soli
WYKONANIE KREMU
1. Mleko, słodzik oraz sól umieszczamy w garnuszku i zagotowujemy. Kiedy mleko będzie gorące – zdejmujemy je z palnika.
2. Do gorącego mleka dodajemy połamaną czekoladę oraz olej kokosowy. Całość mieszamy do momentu kiedy czekolada i olej się rozpuszczą.
3. Do tak przygotowanego mleka czekoladowego dodajemy twaróg oraz cukinię a następnie całość blendujemy na gładką masę.
4. Gotowy krem przekładamy na nasz spód. Całość wkładamy do lodówki do momentu kiedy masa czekoladowa całkowicie stężeje.
5. Smacznego!