Ciasto marchewkowe

Przepis na tortownicę o średnicy 19 cm. Gdy podzielimy ciasto na 8 kawałków każdy będzie miał po: 155 kcal, 10g białka, 6g tłuszczów, 17g węglowodanów.

składniki na ciasto

  • 150g kefiru
  • 20g oleju rzepakowego
  • 1 płaska łyżka cynamonu
  • 2 jajka
  • 100g ksylitolu/erytrytolu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g mąki gryczanej/pszennej/orkiszowej jasnej
  • ok. 230g marchewki startej na grubych oczkach
  • garść orzechów włoskich (opcjonalnie)

WYKONANIE CIASTA
1. Kefir, jajka, słodzik, cynamon, proszek do pieczenia oraz olej mieszamy dokładnie (najlepiej trzepaczką) na jednolitą masę.
2. Do tak wymieszanej masy dodajemy mąkę i ponownie całość dokładnie mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy starta marchewkę oraz orzechy włoskie. Mieszamy do połączenia wszytskich składników.
3. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy do pieczenia (o średnicy 19cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 55 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Czyli kiedy w środek ciasta włożymy drewniany patyczek/wykałaczkę – nie zostaną na niej żadne kawałki surowego ciasta.
5. Upieczone ciasto pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia. W tym czasie możemy przygotować krem.


składniki na krem

  • 150g jogurtu skyr
  • 150g twarogu
  • 16g cukru wanilinowego
  • łyżka ksylitolu/erytrytolu

WYKONANIE KREMU
1. Wszystkie składniki na krem blendujemy na gładką masę.
2. Tak przygotowany krem wykładamy na wierzch zupełnie wystudzonego ciasta. Ciasto możemy udekorować dodatkowo ulubionymi orzechami oraz cynamonem.
3. Ciasto smakuje najlepiej po kilku godzinach spędzonych w lodówce.
4. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *