Ciasto Marchewkowe (wegańskie, bez pieczenia)

składniki na ciasto

  • 180g suszonych daktyli bez pestek
  • 160g nasion słonecznika
  • 75g wiórków kokosowych
  • 100g orzechów włoskich
  • 45g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • 2 marchewki starte na grubych oczkach
  • przyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu i kurkumy, łyżeczka przyprawy do piernika, 1/4  łyżeczki imbiru, gałki muskatałowej i mielonych goździków

WYONANIE
1. Słonecznik, wiórki kokosowe oraz orzechy umieszczamy w dobrym blenderze lub młynku do kawy i blendujemy na drobną mąkę. Jeśli nie macie dobrego młynka – kupcie gotową mąkę orzechową w zamian za wszystkie nasiona, orzechy i wiórki.
2. Daktyle wrzucamy do garnuszka, zalewamy wodą i gotujemy przez około 15 minut lub do momentu kiedy porządnie zmiękną. Miękkie daktyle porządnie odsączamy z wody i blendujemy na gładką masę wraz z olejem kokosowym.
3.Do daktyli dodajemy nasze zmielone ziarna, przyprawy, marchewkę oraz skórkę pomarańczową. Całość zagniatamy. 
4. Gotową masę wykładamy do formy 20x20cm wyłożonej papierem do pieczenia a następnie wkładamy do lodówki na czas wykonania kremu.

składniki na krem 

  • 160g nerkowców namoczonych przez noc w wodzie
  • 60g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 170g śmietanki kokosowej (czyli gęstej części z puszki mleczka kokosowego)
  • 50g syropu klonowego
  • przyprawy: szczypta soli, 1/2 łyżeczki ziarenek wanilii, sok z 1/2 cytryny

WYKONANIE MASY WANILIOWEJ
1. Śmietankę kokosową podgrzewamy w rondelku do momentu kiedy się rozpuści.
2. Wszystkie składniki  na masę waniliową (wraz z rozpuszczoną śmietanką kokosową) blendujemy na gładką masę w blenderze kielichowym. 
3. Tak przygotowaną masę wylewamy na nasz wcześniej przygotowany spód marchewkowy. Ciasto wkładamy na całą noc do lodówki.
4. Ja Udekorowałam ciasto mielonymi orzechami włoskimi oraz kwiatami jadalnymi.
5. Ciasto przechowujemy w lodówce.
6. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.