Ciasto kokosowo-czekoladowe (a’la bounty)

Przepis na ciasto o średnicy ok. 19 cm lub 8 małych foremek

składniki na spód kokosowy

  • 200 wiórków kokosowych
  • 100g jogurtu kokosowego (w temperaturze pokojowej)
  • 125g rozpuszczonej białej czekolady (u mnie wegańska i bez cukru)*

*Białą czekoladę można zastąpić musem kokosowym (np. takim)

WYKONANIE SPODU KOKOSOWEGO
1. Wiórki mielimy (np. w młynku do kawy) aby uzyskać masę o konsystencji grubej mąki. Najważniejsze aby przynajmniej trochę rozdrobnić wiórki, aby nie były takie duże/grube.
2. Teraz do wiórek dodajemy wszystkie pozostałe składniki i całość zagniatamy do momentu kiedy wszystkie składniki się połączą a my uzyskamy masę o konsystencji mokrego piasku.
3. Tak przygotowaną masą kokosową wykładamy formę i dokładnie dociskamy aby uzyskać równy spód.
4. Gotowy spód umieszczamy w lodówce na czas przygotowania kremu czekoladowego.

składniki na krem czekoladowy

  • 150g nerkowców*
  • 150g śmietanki koksowej (czyli gęstej części z puszki mleczka kokosowego)
  • 75g dowolnego mleka
  • 135g rozpuszczonej gorzkiej czekolady
  • 35g ksylitolu
  • szczypta soli

*Jeśli nie masz dobrego blendera – zamiast nerkowców użyj gotowej pasty z orzechów nerkowca np. z Krukam

WYKONANIE
1. Nerkowce wkładamy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy przez około 30 minut. Namoczone nerkowce mielimy w malakserze lub blenderze kielichowym na gładką masę. Jeśli nie masz dobrego blendera możesz użyć gotowej pasty z orzechów nerkowca.
2. Śmietankę kokosową, mleko, sól oraz ksylitol umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy do momentu kiedy śmietanka się rozpuści.
3. Zawartość garnuszka dodajemy do pasty z nerkowców a następnie całość dokładnie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
4. Na koniec dodajemy rozpuszczoną czekoladę i ostatni raz całość blendujemy do momentu kiedy wszystkie składniki się połączą.
5. Tak przygotowany krem wykładamy na spód kokosowy.
6. Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc lub do momentu kiedy krem czekoladowy porządnie stężeje.
7. Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce.
8. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.