CIASTO KINDER

składniki na masę mleczną

  • 450g twarogu w kostce (koniecznie w temperaturze pokojowej)
  • 75g mleka w proszku/odżywki białkowej*
  • 50g ksylitolu/erytrytolu
  • 100g oleju kokosowego
  • 60g masła z nerkowców (ewentualnie z orzechów ziemnych)

*Jeśli nie macie ani białka, ani mleka w proszku – możecie ten składnik pominąć i dodać o 10g oleju kokosowego więcej

WYKONANIE MASY MLECZNEJ
1. Olej kokosowy rozpuszczamy w mikrofali lub garnuszku.
2. Teraz wszystkie składniki (wraz z rozpuszczonym olejem kokosowym) umieszczamy w wysokiej misce i blendujemy na gładką masę.
3. Tak przygotowaną masę przekładamy do blaszki 20×20 wyłożoną papierem do pieczenia.
4. Ciasto wkładamy do zamrażalki do momentu kiedy masa porządnie stężeje.

składniki na polewę

  • 60g czekolady 
  • 10g oleju rzepakowego
  • 35g masła z nerkowców (ewentualnie z orzeszków ziemnych)

WYKONANIE POLEWY I WYKOŃCZENIE CIASTA
1. Czekoladę wraz z olejem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 
2. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy masło orzechowe i całość dokładnie mieszamy.
3. Tak przygotowaną polewą dekorujemy zastygnięte ciasto.
4. Całość wkładamy do lodówki bądź zamrażalki aby czekolada całkowicie stężała.
5. Smacznego!

8 komentarzy

  1. Hej Ada, wyglada pysznie 🙂 myślisz ze kasza manna nada się jako zamiennik mleka w proszku? Niestety podczas epidemii nie jestem w stanie biegać po sklepach, a nie znalazłam mleka w proszku 🙁

    • Hmm szczerze myśle, ze kasza manna się nie nada, tytaj będzie ciężko czymś zastąpić mleko w proszku, myśle ze po prostu w ostateczności możesz je pominąć 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.