składniki na masę mleczną
- 450g twarogu w kostce (koniecznie w temperaturze pokojowej)
- 75g mleka w proszku/odżywki białkowej*
- 50g ksylitolu/erytrytolu
- 100g oleju kokosowego
- 60g masła z nerkowców (ewentualnie z orzechów ziemnych)
*Jeśli nie macie ani białka, ani mleka w proszku – możecie ten składnik pominąć i dodać o 10g oleju kokosowego więcej
WYKONANIE MASY MLECZNEJ
1. Olej kokosowy rozpuszczamy w mikrofali lub garnuszku.
2. Teraz wszystkie składniki (wraz z rozpuszczonym olejem kokosowym) umieszczamy w wysokiej misce i blendujemy na gładką masę.
3. Tak przygotowaną masę przekładamy do blaszki 20×20 wyłożoną papierem do pieczenia.
4. Ciasto wkładamy do zamrażalki do momentu kiedy masa porządnie stężeje.
składniki na polewę
- 60g czekolady
- 10g oleju rzepakowego
- 35g masła z nerkowców (ewentualnie z orzeszków ziemnych)
WYKONANIE POLEWY I WYKOŃCZENIE CIASTA
1. Czekoladę wraz z olejem rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
2. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy masło orzechowe i całość dokładnie mieszamy.
3. Tak przygotowaną polewą dekorujemy zastygnięte ciasto.
4. Całość wkładamy do lodówki bądź zamrażalki aby czekolada całkowicie stężała.
5. Smacznego!
A jeśli nie mam masła z nerkowców?
Napisałam w nawiasie 🙂 można zastąpić masłem z orzeszków ziemnych
A czy klasyczne masło orzechowe się nada? Proszę tez o wymiary blaszki
Będzie inaczej smakować, ale się nada 🙂 w przepisie napisałam wymiar blaszki – 20×20
Hej Ada, wyglada pysznie 🙂 myślisz ze kasza manna nada się jako zamiennik mleka w proszku? Niestety podczas epidemii nie jestem w stanie biegać po sklepach, a nie znalazłam mleka w proszku 🙁
Hmm szczerze myśle, ze kasza manna się nie nada, tytaj będzie ciężko czymś zastąpić mleko w proszku, myśle ze po prostu w ostateczności możesz je pominąć 🙂
Hej Ada 🙂 czym można zastąpić olej kokosowy ? Nie znam się na nich i nie wiem jaki wybrać (mieszkam w uk) 😖
Wiesz co wydaje mi się, że u was jest dostępny taki olej. tutaj ciężko mi będzie podać zamiennik tego oleju.