CIASTO KINDER

składniki na masę mleczną

  • 450g twarogu w kostce (koniecznie w temperaturze pokojowej)
  • 75g mleka w proszku/odżywki białkowej*
  • 50g ksylitolu/erytrytolu
  • 100g oleju kokosowego
  • 60g masła z nerkowców (ewentualnie z orzechów ziemnych)

*Jeśli nie macie ani białka, ani mleka w proszku – możecie ten składnik pominąć i dodać o 10g oleju kokosowego więcej

WYKONANIE MASY MLECZNEJ
1. Olej kokosowy rozpuszczamy w mikrofali lub garnuszku.
2. Teraz wszystkie składniki (wraz z rozpuszczonym olejem kokosowym) umieszczamy w wysokiej misce i blendujemy na gładką masę.
3. Tak przygotowaną masę przekładamy do blaszki 20×20 wyłożoną papierem do pieczenia.
4. Ciasto wkładamy do zamrażalki do momentu kiedy masa porządnie stężeje.

składniki na polewę

  • 60g czekolady 
  • 10g oleju rzepakowego
  • 35g masła z nerkowców (ewentualnie z orzeszków ziemnych)

WYKONANIE POLEWY I WYKOŃCZENIE CIASTA
1. Czekoladę wraz z olejem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 
2. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy masło orzechowe i całość dokładnie mieszamy.
3. Tak przygotowaną polewą dekorujemy zastygnięte ciasto.
4. Całość wkładamy do lodówki bądź zamrażalki aby czekolada całkowicie stężała.
5. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *