Ciasto gruszkowo-lawendowe

składniki na blaszkę 20×20 cm

  • 180g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 100g cukru/ksylitolu
  • 200g mąki pszennej/gryczanej/orkiszowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu, proszku do pieczenia oraz sody 
  • 50g oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • 8 gruszek
  • pół łyżeczki suszonej lawendy

WYKONANIE
1. Wszystkie składniki oprócz gruszek i lawendy dokładnie mieszamy na gładkie ciasto.
2. Połowę ciasta wykładamy do kwadratowej blaszki 20×20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
3. W tym czasie przygotowujemy gruszki. Obieramy je oraz kroimy w drobną kostkę. Na koniec dodajemy lawendę i ponownie porządnie mieszamy.
4. Po 10 minutach na lekko podpieczone ciasto delikatnie wykładamy gruszki. Na koniec, gruszki przykrywamy pozostałą, surową porcją ciasta.
5. Tak przygotowane ciasto ponownie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut lub do momentu kiedy ciasto porządnie zarumieni się na wierzchu.
6. Ja ciasto podałam z masłem orzechowym 😉
7. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *