Ciasto czekolada+karmel+nugat (a’la Mars)

Przepis na kwadratową formę 20cmx20cm

składniki na spód czekoladowy

  • 200g mleka sojowego
  • 160g mąki gryczanej lub orkiszowej jasnej lub pszennej
  • 30g kakao
  • 100g ksylitolu
  • 50g oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżki octu jabłkowego
  • po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz sody

WYKONANIE SPODU CZEKOLADOWEGO
1. Wszystkie składniki umieszczamy w sporej misce a następnie całość dokładnie mieszamy do momentu kiedy uzyskamy gładkie ciasto bez grudek.
3. Tak przygotowaną masę wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
4. spód pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut lub do suchego patyczka.
5. Upieczony spód pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na karmel

  • 100g mleka roślinnego
  • 80g masła z orzechów nerkowca (ewentualnie masła z orzechów ziemnych)
  • 60g cukru trzcinowego/kokosowego
  • 60g oleju kokosowego lub dobrej jakości margaryny
    szczypta soli

WYKONANIE SPODU
1. Mleko, masło orzechowe, cukier oraz sól umieszczamy w małym garnuszku.
2.Całość umieszczamy na małym ogniu i gotujemy przez około 20 minut (cały czas mieszając) lub do momentu kiedy masa mocno stężeje a konsystencją będzie przypominała budyń.
3.Do tak zgęstniałego, ciepłego karmelu dodajemy margarynę/olej kokosowy. Całość dokładnie mieszamy. Na początku masa może sprawiać wrażenie zważonej, ale mieszamy dalej. Po kilku minutach powinnismy otrzymać gładki karmel.
4.Tak przygotowany karmel przekładamy na upieczony biszkopt. Całość wkładamy do lodówki do momentu kiedy karmel stężeje.

składniki na nugat

  • 150g gładkiego masła orzechowego
  • 150g śmietanki koksowej (czyli gęstej części z puszki mleczka kokosowego)
  • 75g dowolnego mleka
  • 135g rozpuszczonej gorzkiej czekolady
  • 35g ksylitolu
  • szczypta soli

WYKONANIE
2. Śmietankę kokosową, mleko, sól oraz ksylitol umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy do momentu kiedy śmietanka się rozpuści.
3. Zawartość garnuszka miksujemy z masłem orzechowym do momentu kiedy uzyskamy gładką konsystencję.
4. Na koniec dodajemy rozpuszczoną czekoladę i ostatni raz całość blendujemy do momentu kiedy wszystkie składniki się połączą.
5. Tak przygotowany krem wykładamy na stężały karmel.
6. Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc lub do momentu kiedy krem nugatowy porządnie stężeje.
7. Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce.
8. Smacznego!

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *