Przepis na kwadratową blaszkę 20×20 cm lub 8 małych foremek
składniki na spód
- 80g miodu lub syropu z agawy
- 130g masła orzechowego
- 110g zmielonych na mąkę płatków owsianych lub mąki owsianej
- szczypta soli
- 15g rozpuszczonego oleju kokosowego
WYKONANIE
1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy. Polecam robić to lateksowymi rękawiczkami – wtedy ciasto nie klei się do rąk.
2. Tak przygotowaną masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i dociskamy aby uzyskać gładki spód.
3. Całość wkładamy do lodówki na czas przygotowania polewy.
WYKONANIE
1. Masło orzechowe, czekoladę oraz olej rzepakowy umieszczamy w miseczce i rozpuszczamy w mikrofali (mieszając co 30 sekund) lub w kąpieli wodnej.
2. Tak przygotowaną polewę wylewamy na wcześniej przygotowany spód.
3. Całość wkładamy do lodówki na całą noc.
4. Smacznego!