Ciasto cookie dough

Przepis na kwadratową blaszkę 20×20 cm lub 8 małych foremek

składniki na spód

  • 80g miodu lub syropu z agawy
  • 130g masła orzechowego
  • 110g zmielonych na mąkę płatków owsianych lub mąki owsianej
  • szczypta soli
  • 15g rozpuszczonego oleju kokosowego

WYKONANIE 
1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy. Polecam robić to lateksowymi rękawiczkami – wtedy ciasto nie klei się do rąk.
2. Tak przygotowaną masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i dociskamy aby uzyskać gładki spód.
3. Całość wkładamy do lodówki na czas przygotowania polewy.

składniki na polewę

  • 120g gorzkiej czekolady
  • 60g masła orzechowego
  • 10g oleju rzepakowego

WYKONANIE
1. Masło orzechowe, czekoladę oraz olej rzepakowy umieszczamy w miseczce i rozpuszczamy w mikrofali (mieszając co 30 sekund) lub w kąpieli wodnej.
2. Tak przygotowaną polewę wylewamy na wcześniej przygotowany spód.
3. Całość wkładamy do lodówki na całą noc.
4. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.