Ciasto cookie dough

Przepis na kwadratową blaszkę 20×20 cm lub 8 małych foremek

składniki na spód

  • 80g miodu lub syropu z agawy
  • 130g masła orzechowego
  • 110g zmielonych na mąkę płatków owsianych lub mąki owsianej
  • szczypta soli
  • 15g rozpuszczonego oleju kokosowego

WYKONANIE 
1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy. Polecam robić to lateksowymi rękawiczkami – wtedy ciasto nie klei się do rąk.
2. Tak przygotowaną masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i dociskamy aby uzyskać gładki spód.
3. Całość wkładamy do lodówki na czas przygotowania polewy.

składniki na polewę

  • 120g gorzkiej czekolady
  • 60g masła orzechowego
  • 10g oleju rzepakowego

WYKONANIE
1. Masło orzechowe, czekoladę oraz olej rzepakowy umieszczamy w miseczce i rozpuszczamy w mikrofali (mieszając co 30 sekund) lub w kąpieli wodnej.
2. Tak przygotowaną polewę wylewamy na wcześniej przygotowany spód.
3. Całość wkładamy do lodówki na całą noc.
4. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *