
składniki na ciasteczka
- 160 g mąki gryczanej
- 80 g ksylitolu lub erytrytolu
- 70g purée jabłkowego lub banana
- 50g rozpuszczonego oleju kokosowego
- 50 g gęstego masła orzechowego
- 40 g kakao
- duża szczypta soli
WYKONANIE
1. Wszystkie mokre składniki umieszczamy w wysokim naczyniu i blendujemy na gładką masę.
2. Do zblendowanych mokrych składników dodajemy suche i całość zagniatamy. Powinniśmy otrzymać ciasto o konsystencji plasteliny.
3. Ciasto wkładamy na 20 minut do lodówki.
4. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy (na grubość około 0,5 cm), wycinamy okrągłe ciasteczka i układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Ciasteczka pieczemy 180 stopniach przez około 15 minut. Upieczone, jeszcze gorące ciasteczka powinny być delikatnie miękkie (po schłodzeniu będą mieć idealną konsystencję).
składniki na krem
- 80g nerkowców namoczonych przez noc w wodzie
- 30g rozpuszczonego oleju kokosowego
- 80g śmietanki kokosowej (czyli gęstej części z puszki mleczka kokosowego)
- 25g syropu klonowego
- duża szczypta soli
WYKONANIE KREMU
1. Śmietankę kokosową podgrzewamy w rondelku do momentu kiedy się rozpuści.
2. Wszystkie składniki na masę waniliową (wraz z rozpuszczoną śmietanką kokosową) blendujemy na gładką masę w blenderze kielichowym.
3. Krem wkładamy do lodówki aby porządnie stężał.
4. Stężałym kremem przekładamy całkowicie wystudzone ciasteczka.
5. Ciasteczka przechowujemy w lodówce.
6. Smacznego!


