Ciasteczka Hity orzechowe

składniki na ciasteczka (ok.10 sztuk)

  • 20g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 2 łyżki mleka (w temperaturze pokojowej)
  • 50g banana
  • 80g ksylitolu/erytytolu
  • 140g maki orkiszowej/owsianej
  • 20g kakao
  • 40g waniliowego proszku budyniowego bez cukru lub dowolnej skrobi (np. ziemniaczanej, z tapioki)
  • 1/2 łyżeczki soli

WYKONANIE
1. Wszystkie suche składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj.
2. Banana, olej i mleko zmiksuj na gładkie puree i dodaj do suchych składników. Całość zagnieć na zwarte ciasto.
3. Od masy odrywaj kawałki (wielkości  sporego orzecha włoskiego), formuj kuleczki,  spłaszczaj i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (możesz także rozwałkować ciasto na grubość około 0,5 mm i wykrawać ciasteczka szklanką. W tym przypadku pamiętaj aby stolnice, wałek oraz ciasto oprószyć mąką aby łatwiej się wałkowało).
4. Piecz w 180 stopniach przez około 11 minut (gotowe ciasteczka powinny być lekko twardawe na wierzchu). 
5. Upieczone ciasteczka pozostaw do wystygnięcia.

składniki na krem

  • 50g gorzkiej czekolady
  • 80g masła orzechowego (najlepiej z orzechów laskowych, ale z ziemnych też będzie pyszne)
  • 30g ksylitolu/erytrytolu

WYKONANIE KREMU
1. Czekoladę rozpuść z mikrofali lub kąpieli wodnej.
2. Do rozpuszczonej czekolady dodaj masło orzechowe oraz słodzik. Całośc dokładnie wymieszaj.
3. Przestudzone ciasteczka przełóż kremem a następnie wstaw je do lodówki aby krem porządnie stężał.
4. Ciasteczka ze stężałym już kremem przechowuj w temperaturze pokojowej.
5. Smacznego!

4 komentarze

  1. Świetny i prosty przepis, chciałabym je zrobić, bo syn lubi te ciastka;-) czy mogłaby Pani zaproponować jasny krem? Obawiam się, że masłem orzechowym synek nie zje :/

  2. Super przepis! Na pewno skorzystam, syn będzie zachwycony! Czy mogłaby Pani zaproponować jasny krem do tych ciastek? Nie na maśle orzechowym?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.