Ciasteczka brownie z kremem kokosowo-malinowym

składniki na ciasteczka

  • 30g masła klarowanego/ghee
  • 70g czekolady gorzkiej
  • jajko
  • 70g ksylitolu lub cukru
  • 30g mąki pszennej lub gryczanej
  • 1/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

WYKONANIE CIASTECZEK
1. Masło rozpuszczamy w garnuszku. 
2. Do ciepłego masła dodajemy drobno posiekaną czekoladę i całość mieszamy do momentu kiedy czekolada całkowicie się rozpuści. Gdyby czekolada nie chciała się całkowicie rozpuścić możemy garnuszek postawić na minimalnym palniku i całość podgrzać przez chwilkę. 
3. Teraz w wysokim naczyniu ubijamy na puszystą, jasna masę jajka wraz z cukrem.
4. Do masy jajecznej dodajemy czekoladową zawartość garnuszka i ponownie całość miksujemy.
5. Na koniec dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i jeszcze raz wszystko miksujemy. Gotową masę wkładamy na 15 minut do zamrażalki aby lekko stężała.
6. Schłodzone ciasto nabieramy za pomocą małej łyżeczki i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Masę nakładamy na papier z przerwami około 3 cm.
7. Pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut. Po upieczeniu od razu wyjmujemy ciasteczka z piekarnika aby lekko opady i popękały.

składniki na krem

  • 150g ricotty
  • 100g musu kokosowego lub białej czekolady
  • 60g dżemu malinowego
  • 50g ksylitolu zmielonego na puder lub cukru pudru

WYKONANIE KREMU I WYKOŃCZENIE
1. Ricottę  mieszamy za pomocą trzepaczki  z cukrem oraz dżemem.
2. Do ricotty stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy rozpuszczony mus kokosowy i mieszamy trzepaczką do dokładnego połączenia składników i uzyskania gładkiego kremu. 
3. Krem wkładamy do lodówki na kilka godzin lub do momentu kiedy stanie się sztywny.
4. Wystudzone ciasteczka przedkładamy kremem za pomocą rękawa cukierniczego lub po prostu łyżką.
5. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *