
składniki
- 300g gorzkiej czekolady
- 150g ksylitolu/erytrytolu
- 110g mąki orkiszowej jasnej
- 50g oleju kokosowego
- 3 jajka
- szczypta soli
WYKONANIE
1. Olej kokosowy wraz z 200g gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej (kliknij TUTAJ aby zobaczyć jak prawidłowo ją wykonać). Czekoladę z olejem pozostawiamy do przestudzenia.
2. Jajka wraz ze słodzikiem dokładnie mieszamy trzepaczką.
3. Do jajek dodajemy rozpuszczoną czekoladę a następnie całość dokładnie mieszamy.
4. Teraz dodajemy mąkę, sól i ponownie całość mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Na koniec ciasto posypujemy drobno posiekaną, pozostałą czekoladą (100g).
5. Masę przekładamy do formy (20×20) wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez 35 minut.
6. Smacznego!


