Brownie z dyni

składniki na 9 duzych kawałków

  • 200g gorzkiej czekolady
  • 160g pure z dyni (aby uzyskać pure z dyni wystarczy ją ugotować a później zblendowac na gładką masę)
  • 170g mąki pszennej/gryczanej
  • 2 jajka
  • 170g cukru/ksylitolu
  • szczypta soli

WYKONANIE
1. Pure umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy. Do ciepłego pure dodajemy posiekanĄ czekoladę i całość mieszamy do momentu kiedy czekolada całkowicie się rozpuści (możemy garnuszek ustawić na minimalnej mocy palnika).
2. W misce porządnie roztrzepujemy jajka z cukrem tak aby powstała jasna lekko napuszona masa.
3. Do jajek z cukrem dodajemy przestudzoną zawartość garnuszka i całość mieszamy (najlepiej trzepaczką).
4. Teraz do całości dodajemy mąkę oraz sól. Całość ponownie mieszamy do całkowitego połączenia się składników.
5. Blaszkę kwadratową (20cmx20cm) wykładamy papierem do pieczenia. Do blaszki przekładamy masę czekoladową.
6. Brownie pieczemy w 160 stopniach przez około 35 minut. Gotowe brownie powinno być upieczone na wierzchu. Możemy sprawdzić to dotykając jego wierzch, który nie powinien być bardzo miękki.
7.Brownie kroimy dopiero po całkowitym schłodzeniu.
8. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *