WYKONANIE1. Groszek rozmrozić. Ja zawsze przekładam go do miseczki, zalewam wrzątkiem, przykrywam talerzykiem, odstawiam na kilka minut i odlewam wodę.2. Wszystkie składniki: groszek, obrane awokado, czosnek granulowany, napój roślinny, sól oraz płatki drożdżowe zblendować na gładką masę. 3. Smacznego!
Ostatnie wpisy
Placuszki marchewkowe na słodko
WYKONANIE 1. Banana obieramy i rozgniatamy za pomocą widelca na papkę. Marchewkę myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.2. Jajko umieszczamy w wysokim, wąskim naczyniu i za pomocą blendera z końcówką trzepaczki ubijamy na puszystą, sztywną pianę.3. W misce umieszczamy rozgniecionego banana, startą marchewkę, cynamon, mąkę, opcjonalnie erytrytol oraz ubite jajko. Całość dokładnie mieszamy […]
Pulpeciki z kaszy gryczanej i tofu
WYKONANIE1. Kaszę gryczaną gotujemy al dente w osolonej wodzie (15 minut). Odsączamy i pozostawiamy do wystygnięcia. 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę oraz posiekane pieczarki. Całość podsmażamy do momentu kiedy cebulka się zeszkli a pieczarki zmiękną i całkowicie odparują wodę. 3. W malakserze z ostrzem w kształcie litery “S” lub innym blenderze […]
Czekoladowe placuszki z fasoli z nektarynką
WYKONANIE1. Fasolę umieszczamy na sitku i dokładnie przepłukujemy pod zimną, bieżącą wodą.2. Za pomocą blendera blendujemy na gładką masę: fasolę, mąkę, proszek budyniowy, kakao, jajko, napój roślinny, erytrytol oraz proszek do pieczenia. 3. Patelnię o nieprzywieranym dnie porządnie nagrzewamy (jeśli boicie się, że placuszki będą przywierać, możecie patelnię natłuścić odrobiną oliwy za pomocą silikonowego pędzelka). […]
Surówka z surowego brokuła
WYKONANIE1. Brokuła sparzamy wrzątkiem (opcjonalnie, nie jest to konieczne. Ja zwykle umieszczam kalafiora na sitku i przelewam gorącą wodą). 2. Brokuła rozdrabniamy w malakserze tak aby powstała nam drobna konsystencja ryżu. Marchew ścieramy na drobnych oczkach. Cebulkę oraz natkę pietruszki drobno siekamy a paprykę kroimy w drobną kostkę.3. Wszystkie składniki na sos porządnie mieszamy4. Wszystkie […]
Omlet a’la ciasto cytrynowe
WYKONANIE1. W niewielkiej misce dokładnie mieszamy mąkę, proszek budyniowy, jogurt waniliowy oraz skórkę cytrynową. 2. W oddzielnym, wysokim naczyniu ubijamy jajko za pomocą blendera z końcówką trzepaczki. Ubijamy do momentu uzyskania sztywnej, jasnej piany. Tak ubite jajko dodajemy do masy cytrynowej. Całość delikatnie mieszamy do połączenia obu mas.3. Patelnie delikatnie natłuszczamy odrobiną oliwy za pomocą […]
Śniadaniowe wrapy z twarożkiem ze szczypiorkim i rzodkiewką
WYKONANIE1. W malakserze z ostrzem w kształcie litery “S” lub innym blenderze umieszczamy tofu, jogurt, sól, sok z cytryny oraz pieprz. Całość blendujemy chwilę do rozdrobnienia tofu. Twarożek nie musi być idealnie gładki, można zostawić drobne grudki tofu. 2. Do tak przygotowanego twarożku dodajemy drobno posiekany szczypiorek i całość dokładnie mieszamy.3. Pozostałe warzywa kroimy w […]
Zielone naleśniki na słodko z twarożkiem waniliowym
WYKONANIE1. Wszystkie składniki na naleśniki porządnie blendujemy na gładką, zieloną masę.2. Małą patelnie do naleśników porządnie rozgrzewamy a następnie natłuszczamy ją delikatnie za pomocą silikonowego pędzelka i odrobiny oliwy z oliwek. 3. Na patelnię wylewamy po około 3 łyżki ciasta i równomiernie rozprowadzamy. Smażymy do momentu kiedy brzegi naleśników zaczną odchodzić od patelni. Wtedy naleśnika […]
Makaron z zielonym sosem z bobu
WYKONANIE1. Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu.2. pestki słonecznika prażymy na suchej patelni do pięknego zarumienia.3. Bób gotujemy do miękkości a następnie obieramy ze skórek. 4. 2/3 bobu umieszczamy w misie miksera kielichowego lub innego dobrego blendera. Dodajemy nastka pietruszki, sok z cytryny, napój sojowy, podprażone pestki słonecznika, czosnek granulowany, sól oraz pieprz. Całość dokładnie […]
Sałatka z pieczoną ciecierzyca i batatami
WYKONANIE1. Nasiona słonecznika zalać wrzątkiem i odstawić na 30 minut. Po tym czasie odcedzić. 2. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Batata obierz a następnie pokrój w kostkę. Ciecierzycę dokładnie opłukaj z zalewy. Batat, ciecierzycę oraz czosnek wyłóż na blaszkę do pieczenia. Dodać oliwę z oliwek, czosnek granulowany, paprykę wędzoną, tymianek oraz sól. Całość dokładnie wymieszać. Włożyć […]