*można zastąpić serem feta WYKONANIE1. Tofu pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić tofu i podsmażać do momentu kiedy tofu się porządnie zarumieni. Dodać ocet jabłkowy, sól oraz płatki drożdżowe. Całość podsmażać mieszając aż wszystkie składniki obtoczą tofu.2. Kaszę gryczaną ugotować według wskazówek na opakowaniu. Do miski przełożyć kaszę, pokrojonego po […]
Ostatnie wpisy
Ciasto biszkoptowe z karmelem i musem czekoladowym
Przepis na blasze o średnicy 16 cm. WYKONANIE BISZKOPTU BEZGLUTENOWEGO1. W wysokim naczyniu umieszczamy: banana, napój roślinny, jogurt, olej, sól, cukier, sodę oraz proszek do pieczenia. Całość blendujemy na gładką masę.2. Do zblednowanej masy dodajemy mąkę gryczaną, mąkę ryżową oraz proszek budyniowy. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ocet i ponownie całość dokładnie mieszamy. 3. […]
Pasta z zielonego groszku
WYKONANIE1. Groszek rozmrozić. Ja zawsze przekładam go do miseczki, zalewam wrzątkiem, przykrywam talerzykiem, odstawiam na kilka minut i odlewam wodę.2. Wszystkie składniki: groszek, obrane awokado, czosnek granulowany, napój roślinny, sól oraz płatki drożdżowe zblendować na gładką masę. 3. Smacznego!
Tarta z wiśniami i mlecznym musem czekoladowym
WYKONANIE SPODU1. Wszystkie składniki na spód umieszczamy w malakserze i blendujemy do momentu uzyskania drobno pociętej masy. Chodzi o to, aby jak najdrobniej posiekać i połączyć ze sobą wszystkie składniki. Możemy użyć także miksera planetarnego z końcówką o kształcie trójkąta (do ciasta kruchego) lub zrobić to ręcznie (najlepiej w rękawiczkach lateksowych).2. Zmiksowane składniki wyjmujemy i […]
Placuszki marchewkowe na słodko
WYKONANIE 1. Banana obieramy i rozgniatamy za pomocą widelca na papkę. Marchewkę myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.2. Jajko umieszczamy w wysokim, wąskim naczyniu i za pomocą blendera z końcówką trzepaczki ubijamy na puszystą, sztywną pianę.3. W misce umieszczamy rozgniecionego banana, startą marchewkę, cynamon, mąkę, opcjonalnie erytrytol oraz ubite jajko. Całość dokładnie mieszamy […]
Pulpeciki z kaszy gryczanej i tofu
WYKONANIE1. Kaszę gryczaną gotujemy al dente w osolonej wodzie (15 minut). Odsączamy i pozostawiamy do wystygnięcia. 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę oraz posiekane pieczarki. Całość podsmażamy do momentu kiedy cebulka się zeszkli a pieczarki zmiękną i całkowicie odparują wodę. 3. W malakserze z ostrzem w kształcie litery “S” lub innym blenderze […]
Czekoladowe placuszki z fasoli z nektarynką
WYKONANIE1. Fasolę umieszczamy na sitku i dokładnie przepłukujemy pod zimną, bieżącą wodą.2. Za pomocą blendera blendujemy na gładką masę: fasolę, mąkę, proszek budyniowy, kakao, jajko, napój roślinny, erytrytol oraz proszek do pieczenia. 3. Patelnię o nieprzywieranym dnie porządnie nagrzewamy (jeśli boicie się, że placuszki będą przywierać, możecie patelnię natłuścić odrobiną oliwy za pomocą silikonowego pędzelka). […]
Sernik cytrynowo-jagodowy
Składniki na blaszkę o średnicy 16 cm. WYKONANIE SPODU1. Wszystkie składniki na spód umieszczamy w malakserze i blendujemy do momentu uzyskania drobno pociętej masy. Chodzi o to, aby jak najdrobniej posiekać i połączyć ze sobą wszystkie składniki. Możemy użyć także miksera planetarnego z końcówką o kształcie trójkąta (do ciasta kruchego) lub zrobić to ręcznie (najlepiej […]
Surówka z surowego brokuła
WYKONANIE1. Brokuła sparzamy wrzątkiem (opcjonalnie, nie jest to konieczne. Ja zwykle umieszczam kalafiora na sitku i przelewam gorącą wodą). 2. Brokuła rozdrabniamy w malakserze tak aby powstała nam drobna konsystencja ryżu. Marchew ścieramy na drobnych oczkach. Cebulkę oraz natkę pietruszki drobno siekamy a paprykę kroimy w drobną kostkę.3. Wszystkie składniki na sos porządnie mieszamy4. Wszystkie […]
Bezglutenowe ciasto bananowe z musem czekoladowym i orzechami włoskimi w karmelu
Składniki na blaszkę o średnicy 18 cm. WYKONANIE CIASTA BANANOWEGO1. Banany przekładamy do sporej miski i rozgniatamy widelcem. Nie rozdrabniamy bananów na gładką papkę, wystarczy, że delikatnie jest rozgnieciemy. 2. Do rozgniecionych bananów dodajemy wszystkie pozostałe składniki, czyli jajka, mąkę ryżową, proszek budyniowy, proszek do pieczenia, sodę, sól, oliwę z oliwek oraz ocet jabłkowy. Całość […]