Cinamon rollsy

Cinamon rollsy to po prostu bułeczki drożdżowe z delikatną nutką słodyczy cynamonowej. Wiem, że na takie słodkości przepisów jest wiele, ale ja swój wzbogaciłam o pure z dyni aby był ciekawszy i zdrowszy. Jak zerkniecie na listę składników, których swoją drogą jest niewiele, zobaczycie, że nie ma tutaj dodatku ani masła, ani jajek. Ten fakt, czyni przepis wegańskim, co może pozytywnie zaskoczyć nie jednego ciastożercę. Pamiętajcie, że wypieki drożdżowe nie lubą jak się śpieszymy, dlatego warto przygotować je z wyprzedzeniem czasowym aby nie piec ich w pośpiechu. Na spokojnie i wszystko się uda, powodzenia!

składniki

  • 1/2 szklanki puree z marchewki*
  • 35g świeżych drożdży
  • 60g cukru + 2 łyżeczki do rozczynu**
  • 150ml letniego mleka + 3 łyżki do rozczynu***
  • 50ml oleju
  • 400g mąki****
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • cukier cynamonowy (jako nadzienie)*****

*jeśli nie masz musu z marchewki możesz użyć np. pure z dyni lub batata.
**zamiast cukru możesz użyć innej dowolnej sypkiej substancji słodzącej.
***mleko może być krowie lub roślinne np. owsiane, sojowe.
****ja użyłam mąki pszennej, ale doskonale sprawdzi się napewno orkiszowa jasna.
*****możesz użyć kupnego cukru cynamonowego lub wymieszać dowolną, sypką substancję słodzącą z cynamonem. Cukru z cynamonem będziesz potrzebował sporo – około 3/4 szklanki.

WYKONANIE
1. Przygotuj rozczyn – w małej miseczce rozkrusz drożdże, dodaj 2 łyżeczki cukru i 3 łyżki letniego mleka. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
2. Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, sól, przyprawę do piernika. Dodaj puree z marchwi, rozczyn i olej. Całość zagniataj aż powstanie gładka elastyczna masa.
3. Masę zagnieć w kulkę, pozostaw w dużej misce, przykryj lnianą ściereczka, połóż w ciepłe miejsce i pozostaw tam na około godzinę aż podwoi swoją objętość.
4. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę albo blat kuchenny i rozwałkuj na ogromny prostokąt mniej więcej 60x50cm (UWAGA! Ciasto może kleić się do rąk, wystarczy ze dobrze posypiesz blat, wałek i swoje ręce mąką).
5. Cały prostokąt posyp obficie cukrem cynamonowym.
6. Ciasto ustaw do siebie dłuższym bokiem i zwijaj ciasto jak roladę (UWAGA! Gdy skończysz zwijać ciasto, połóż je tak aby łączenie było na dole rolady).
7. Pokrój roladę na około dwu centymetrowe plastry.
8. Ja rollsy włożyłam do specjalnej blaszki na mufinki, która miała przegrody na pojedyncze bułeczki. Jeśli nie masz takiej blaszki połóż rollsy na zwykłej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Piecz przez 17 min w 180 stopniach.
10. Smacznego!

Smakują niesamowicie ze szklanką mleka!

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.