Domowa masa makowa

Z całego serca zachęcam Ciebie do przyrządzenia własnej masy makowej.Oczywiście możesz ją kupić w każdym sklepie, ale warto poświęcić odrobinę czasu aby wykonać ją samemu. Wbrew pozorom naprawdę to nie jest trudne! Jedyne co może sprawić Ci jakikolwiek problem to znalezienie w sklepie maku mielonego. Jasne, możesz kupić cały i zmielić go w młynku do kawy, ale polecam poszukać tego mielonego by nie utrudniać sobie pracy. Poza tym możesz dodać do środka co tylko Ci się podoba – orzechy włoskie, laskowe, rodzynki, daktyle a może pomarańcza? Tylko wyobraźnia Cię ogranicza. Do dzieła!

składniki (jedna porcja)

  • 200g maku, niebieskiego, mielonego*
  • ok. 250ml mleka
  • 3 łyżki miodu
  • garść orzechów włoskich**
  • garść rodzynek***

*Bez problemu kupisz na przykład w Lidlu
**Możesz dodać innych orzechów np. laskowych
***Dobrze sprawdzą się także inne suszone owoce takie jak morele, daktyle lub figi

WYKONANIE
1. Owoce suszone pokrój na drobne kawałki, zalej wrzątkiem i odstaw na około 30 min.
2. Mak wsyp do garnka i zalej mlekiem.
3. Całość gotuj na małym ogniu przez 30 minut mieszając od czasu do czasu aby nic się nie przypaliło.
4. Ugotowany mak umieść na drobnym sitku (UWAGA ważne aby było to naprawdę drobne sitko, takie aby mak przez nie nie przeleciał. Często używa się podobnego w dużych dzbankach do herbaty. Jeśli nie masz takiego w domu, możesz spróbować odcedzić mak za pomocą gazy).
5. Pozostaw mak w taki sposób na 30 minut aby całkowicie się odcedził.
6. Do masy makowej dodaj miód i całość zblęduj.
7. Suszone owoce odcedź z wody.
8. Do masy makowej dodaj posiekane orzechy i owoce. Całość wymieszaj.
9.Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.