Ciasto snickers

UWAGA! ja użyłam blaszki o średnicy 16cm. Sprawdź proszę, ile mierzy twoja. Jeśli będzie dużo większa – podwój ilość składników.\

składniki na spód

  • 130g masła orzechowego z orzeszków ziemnych
  • 50g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 20g ksylitolu/erytrytolu
  • 70g gęstego jogurtu skyr lub roślinnego

WYKONANIE SPODU
1. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy wymieszaj. Tak powstałą masę wyłóż na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Całość równo rozprowadź a następnie umieść w lodówce bądź zamrażalce na około 30 minut lub do momentu kiedy masa całkowicie stężeje. W tym czasie możesz przygotować karmel.

składniki na masę karmelową

  • 150g suszonych daktyli bez pestek
  • szczypta soli
  • 60g gęstego jogurtu skyr lub innego roślinnego
  • 15g oleju kokosowego
  • 70g orzeszków ziemnych

WYKONANIE MASY KARMELOWEJ
1. Daktyle włóż do rondelka, zalej wodą a następnie gotuj pod przykryciem przez około 10 minut lub do momentu kiedy daktyle całkowicie zmiękną.
2. Ugotowane daktyle odsącz z wody a następnie zblenduj z solą, rozpuszczonym olejem kokosowym i jogurtem.
3. Do tak gotowego karmelu dodaj orzeszki i wszystko razem dokładnie wymieszaj.
4. Karmel wyłóż na wcześniej przygotowany schłodzony spód. Całość wstaw do lodówki na czas przygotowania polewy.

składniki na czekoladę

  • 100g czekolady
  • 40ml dowolnego mleka

WYKONANIE POLEWY
1. Czekoladę wraz z mlekiem rozpuść w kąpieli wodnej (kliknij TUTAJ  aby zobaczyć jak prawidłowo ją wykonać).
2. Tak przygotowaną, lekko przestudzoną polewę wylej na wierzch ciasta.
3. Ciasto schowaj do lodówki na kilka godzin.
4. Smacznego!

13 komentarzy

  1. Zrobiłam snicersa. Jest przepyszny, jednak polewa czekoladowa wyszła bardzo twarda w porównaniu do reszty warst. Czy tak ma być? Czy mogę zrobić coś następnym razem żeby była bardziej miękka? 🙂

    • Tak 🙂 możesz dać więcej mleka – około 65mllub użyć mleka bardziej tłustego na przykład kokosowego z puszki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.