Torcik Kinder Choco fresh

UWAGA! ja użyłam blaszki o średnicy 16cm. Sprawdź proszę, ile mierzy twoja. Jeśli będzie dużo większa – podwój ilość składników.

składniki na spód

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 60g gęstego jogurtu (np. skyr) koniecznie w temperaturze pokojowej
  • 50g masła orzechowego z orzeszków ziemnych bądź laskowych

WYKONANIE SPODU
1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (kliknij TUTAJ  aby zobaczyć jak prawidłowo ją wykonać).
2. Do rozpuszczonej czekolady dodaj jogurt oraz masło orzechowe a następnie całość wymieszaj na jednolitą masę.
3. Tak przygotowaną masę wyłóż na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia a następnie całość włóż do lodówki aż do momentu kiedy spód całkowicie zastygnie.

składniki na karmel*

  • 100g cukru trzcinowego
  • 200g śmietanki kokosowej**
  • 50g oleju kokosowego

*Jeśli NIE CHCESZ UŻYWAĆ CUKRU możesz zamiast tego karmelu wykonać karmel z daktyli np. z TEGO przepisu na jeżyki.
**Aby uzyskać śmietankę kokosową wkładamy puszkę mleczka kokosowego (o zawartości kokosa powyżej 82%) do lodówki na całą noc. Po tym czasie otwieramy puszkę. Mleczko powinno rozdzielić się na dwie warstwy. Górna, twarda część to właśnie śmietanka kokosowa a dolna, płynna – to woda kokosowa. Jeśli mogę polecić któreś mleczko kokosowe to zdecydowanie wybrałabym to z Lidla. Tak naprawdę tylko z tego mi ZAWSZE wychodzi, więc naprawdę polecam. Biorę za nie pełną odpowiedzialność.

WYKONANIE KARMELU
1.Śmietankę kokosową oraz cukier trzcinowy umieść w małym garnuszku. Całość powolutku doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Masę gotuj na średniej/dużej mocy (karmel musi wrzeć, na jego powierzchni powinny pojawić się bąbelki). Całość gotuj tak około 25-30minut cały czas mieszając. Czas gotowania może się odrobinkę przedłużyć lub skrócić. Gotowy karmel powinien znacząco zgęstnieć oraz konsystencją przypominać jogurt lub śmietanę.
2.Do tak przygotowanego karmelu dodaj olej koksowy a następnie całość dokładnie wymieszaj do momentu kiedy olej całkowicie się rozpuści.
3. Tak przygotowany karmel pozostaw do całkowitego przestygnięcia.
4. Kiedy karmel nie będzie już ciepły, wyłóż go na wcześniej przygotowany, całkowicie zastygnięty spód. Całość włóż do lodówki na czas przygotowania masy sernikowej.

składniki na mase sernikową

  • 250g twarogu
  • 10g żelatyny
  • 70g ksylitolu/erytrytolu
  • 150ml dowolnego mleka
  • 15g masła z orzechów nerkowca/laskowych/ ziemnych

WYKOANJIE MASY SERNIKOWEJ
 1. Żelatynę zalej wodą (troszkę ponad jej powierzchnię) i odstaw na 5 minut do napęcznienia.
2. Mleko zagotuj krótko ze słodzikiem.
3. Wrzące już mleko zdejmij z ognia (nie może już się gotować) i dodaj do niego napęczniałą żelatynę. Całość bardzo dokładnie mieszaj aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
4. W wysokim naczyniu zblenduj na jednolitą masę twaróg, gorące mleko oraz masło orzechowe.
6. Tak przygotowaną masę wylej na warstwę karmelową ciasta i włóż do lodówki aż masa serowa całkowicie stężeje.

składniki na polewę

  • 100g czekolady
  • 40ml dowolnego mleka

WYKONANIE POLEWY
1. Czekoladę rozpuść z mlekiem w kąpieli wodnej (kliknij TUTAJ  aby zobaczyć jak prawidłowo ją wykonać). Całość dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
2. Tak przygotowaną czekoladą polej wierzch stężałego już ciasta.
3. Smacznego!

11 komentarzy

  1. Witaj 🙂

    mogłabym Cię poprosić o podanie konkretnych produktów do tego ciasta? Razem z mężem mieliśmy okazję spróbować Twojego ciasta i było bardzo smaczne.

  2. Witaj, zrobiłam ciasto Kinder Maxi King z Twojego przepisu, wyszło przepyszne 👌😋
    Napisz proszę czy mogę zastąpić w tym cieście cukier brązowy na ksylitol bądź erytrol? Czy koniecznie jeśli nie cukier to musi być karmel z daktyli?
    Dziękuję i pozdrawiam 😊

    • Dziekuje! Bardzo się ciesze ze ciasto smakowało 🙂 niestety nie próbowałam robić karmelu z ksylitolem i erytrytolem. Robiłam kiedyś z cukrem kokosowym i wyszło podobnie jak z brązowym 🙂

  3. mogłabyś zdradzić jakiego twarogu używasz? Zastanawiam się czy twaróg sernikowy z wiaderka by się sprawdził w tym wypadku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.