Ciasto twix

UWAGA! Ja użyłam kwadratowej blaszki 20x20cm.

składniki NA SPÓD

  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 100ml gorącej wody
  • około 50g banana
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 45g  waniliowego proszku budyniowego bez cukru lub skrobii ziemniaczanej
  • 210g mąki z ciecierzycy/owsianej/gryczanej
  • 40g ksylitolu/erytrytolu
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

WYKONANIE SPODU
1. Siemię lniane zalej gorącą wodą i odstaw na 5 minut aż zrobi się z niego taki „glutek”.
2. Banana i olej rozgnieć widelcem na gładki mus.
3. Siemię, mus bananowy i pozostałe składniki zagnieć na plastyczną masę (ciasto powinno przypominać plastelinę. W razie gdyby ciasto nie chciało się dobrze połączyć dodaj więcej oleju lub musu bananowego.)
4. Tak powstałe ciasto rozwałkuj (ja polecam zrobić to pomiędzy dwoma arkuszami papieru) i wyłóż nim blaszkę do pieczenia.
3. Ciasto ponakuwaj widelcem i piecz w 200 stopniach przez około 20 minut (Ciasto powinno ładnie się zarumienić i lekko wyrosnąć).
4. Upieczony spód pozostaw do wystygnięcia.

składniki na karmel

  • 160g suszonych daktyli
  • 3 łyżki śmietanki kokosowej* lub bardzo gęstego jogurtu (np.skyr) lub serka homogenizowanego
  • szczypta soli

*Aby uzyskać śmietankę kokosową wkładamy puszkę mleczka kokosowego (o zawartości kokosa powyżej 82%) do lodówki na całą noc. Po tym czasie otwieramy puszkę. Mleczko powinno rozdzielić się na dwie warstwy. Górna, twarda część to właśnie śmietanka kokosowa a dolna, płynna – to woda kokosowa. Jeśli mogę polecić któreś mleczko kokosowe to zdecydowanie wybrałabym to z Lidla. Tak naprawdę tylko z tego mi ZAWSZE wychodzi, więc naprawdę polecam. Biorę za nie pełną odpowiedzialność.

WYKONANIE KARMELU
1. Daktyle wrzuć do małego rondelka, zalej wodą (ponad powierzchnię daktyli) i gotuj około 15 minut pod przykryciem aż porządnie zmiękną.
2. Daktyle odsącz z wody, pozostaw do lekkiego przestudzenia a następnie zblenduj ze śmietanką kokosową  i solą na gładki krem.
3. Tak przygotowany karmel wyłóż na wystudzony spód. Całość włóż do lodówki na kilka godzin aby karmel porządnie się schłodził.

składniki na polewę

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 40ml dowolnego mleka
  1. Czekoladę rozpuść z mlekiem w kąpieli wodnej (kliknij TUTAJ aby zobaczyć jak prawidłowo ją wykonać).
  2. Tak przygotowaną polewą polej ciasto i włóż do lodówki aby czekolada ładnie stężała.
  3. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *