Sernik Cini Minis

UWAGA! ja użyłam blaszki o średnicy 16cm. Sprawdź proszę, ile mierzy twoja. Jeśli będzie dużo większa – podwój ilość składników.

składniki na spód

  • 150g maki orkiszowej lub owsianej
  • 80g ksylitolu/erytrytolu
  • jajko
  • 30g rozpuszczonego oleju kokosowego 
  • 1/4 łyżeczki soli
  • płaska łyżka cynamonu

WYKONANIE
1. Wszystkie składniki umieść w misce i zagnieść na zwartą, jednolitą masę.
2. Tak przygotowaną masę podziel na 2 części. 1 część to 1/4 ciasta, druga część to 3/4 ciasta.
3. Mniejszą częścią ciasta (1/4) wyłóż spód blaszki (wysmarowany dowolnym tłuszczem np. olejem rzepakowym). Aby łatwiej ci było wyłożyć blaszkę ciastem – możesz najpierw ciasto rozwałkować np. pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub na oprószonym mąką blacie.
4. Większą część ciasta także rozwałkuj na cienki placek (ja polecam to zrobić pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub na oprószonym mąką blacie). 
5. Tak rozwałkowane ciasto umieść na blaszce (od piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia i potnij na drobne kwadraciki ( ja najpierw pokroiłam ciasto w pionowe paski a potem w poziome – tak powstały kwadraciki). Powstałych kwadracików nie musisz od siebie oddzielać – wystarczy, że są po prostu pocięte. Wystarczy, że po upieczeniu połamiesz je wzdłuż nacięć).
6. Spód oraz kwadraciki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 9 minut. 
7. Tak upieczone ciasto pozostaw do całkowitego przestygnięcia.

składniki na masę cynamonową

  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 300g twarogu
  • 200ml dowolnego mleka
  • 60g ksylitolu/erytrytolu
  • 1/3 łyżeczki soli
  • czubata łyżeczka cynamonu

WYKONANIE MASY CYNAMONOWEJ
1. Żelatynę zalej wodą (troszkę ponad jej powierzchnię) i odstaw na 5 minut do napęcznienia.
2. Mleko zagotuj krótko ze słodzikiem.
3. Wrzące już mleko zdejmij z ognia (nie może już się gotować) i dodaj do niego napęczniałą żelatynę. Całość bardzo dokładnie mieszaj aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
4. W wysokim naczyniu zblenduj na jednolitą masę twaróg, gorące mleko, cynamon oraz sól.
6. Tak przygotowaną masę wylej na wystudzony spód i włóż do lodówki aż masa całkowicie stężeje.
7. Na stężałe ciasto wyłóż cynamonowe kwadraciki.
8.Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *