Ciasteczka Hity orzechowe

składniki na ciasteczka (ok.10 sztuk)

  • 20g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 2 łyżki mleka (w temperaturze pokojowej)
  • 50g banana
  • 80g ksylitolu/erytytolu
  • 140g maki orkiszowej/owsianej
  • 20g kakao
  • 40g waniliowego proszku budyniowego bez cukru lub dowolnej skrobi (np. ziemniaczanej, z tapioki)
  • 1/2 łyżeczki soli

WYKONANIE
1. Wszystkie suche składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj.
2. Banana, olej i mleko zmiksuj na gładkie puree i dodaj do suchych składników. Całość zagnieć na zwarte ciasto.
3. Od masy odrywaj kawałki (wielkości  sporego orzecha włoskiego), formuj kuleczki,  spłaszczaj i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (możesz także rozwałkować ciasto na grubość około 0,5 mm i wykrawać ciasteczka szklanką. W tym przypadku pamiętaj aby stolnice, wałek oraz ciasto oprószyć mąką aby łatwiej się wałkowało).
4. Piecz w 180 stopniach przez około 11 minut (gotowe ciasteczka powinny być lekko twardawe na wierzchu). 
5. Upieczone ciasteczka pozostaw do wystygnięcia.

składniki na krem

  • 50g gorzkiej czekolady
  • 80g masła orzechowego (najlepiej z orzechów laskowych, ale z ziemnych też będzie pyszne)
  • 30g ksylitolu/erytrytolu

WYKONANIE KREMU
1. Czekoladę rozpuść z mikrofali lub kąpieli wodnej.
2. Do rozpuszczonej czekolady dodaj masło orzechowe oraz słodzik. Całośc dokładnie wymieszaj.
3. Przestudzone ciasteczka przełóż kremem a następnie wstaw je do lodówki aby krem porządnie stężał.
4. Ciasteczka ze stężałym już kremem przechowuj w temperaturze pokojowej.
5. Smacznego!

3 komentarze

  1. Świetny i prosty przepis, chciałabym je zrobić, bo syn lubi te ciastka;-) czy mogłaby Pani zaproponować jasny krem? Obawiam się, że masłem orzechowym synek nie zje :/

  2. Super przepis! Na pewno skorzystam, syn będzie zachwycony! Czy mogłaby Pani zaproponować jasny krem do tych ciastek? Nie na maśle orzechowym?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *