Jednoporcjowe serniczki Kinder Country

składniki na 4 porcje

  • 250g twarogu
  • 100ml mleka
  • 70g ksylitolu/erytrytolu
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 kropelki aromatu śmietankowego
  • 30g orkiszu preparowanego lub pokruszonych wafli ryżowych

WYKONANIE 
1. Żelatynę zalej wodą (troszkę ponad jej powierzchnię) i odstaw na około 5 minut aż do jej napęcznienia.
2. Mleko zagotuj krótko ze słodzikiem.
3. Wrzące już mleko zdejmij z ognia (nie może już się gotować) i dodaj do niego napęczniałą żelatynę. Całość bardzo dokładnie mieszaj aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
4. W wysokim naczyniu zblenduj na jednolitą masę twaróg, gorące mleko oraz aromat.
5. Na koniec dodaj orkisz lub wafle i porządnie wymieszaj.
6. Tak przygotowaną masę wyłóż do słoiczków, miseczek lub pucharków i wstaw do lodówki aż masa całkowicie stężeje.

składniki na polewę

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 50ml mleka

WYKONANIE POLEWY
1.Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (kliknij TUTAJ aby zobaczyć jak prawidłowo ją wykonać).
2. Tak przygotowaną czekoladą polej wierzch stężałych już deserków i ponownie wstaw do lodówki do momentu kiedy czekolada stężeje .
3. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *