UWAGA! ja użyłam kwadratowej blaszki o boku 20 cm. Sprawdź proszę, ile mierzy twoja. Jeśli będzie dużo większa – podwój ilość składników.
składniki na spód
- 200g mąki gryczanej/owsianej/orkiszowej
- 70g ksylitolu/erytrytolu
- 20g kakao
- 90g jogurtu naturalengo
- 2 żółtka (białka będą potrzebne w masie serowej)
- 80g masła orzechowego
- szypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 kropelki aromatu śmietankowego
WYKONANIE SPODU
1. Wszystkie składniki zagnieć na jednolitą masę a następnie uformuj z niej kulę.
2. Tak przygotowaną masą wyłóż spód blaszki (najłatwiej będzie zwilżonymi dłońmi) i ładnie całość wyrównaj (ja robie to łyżką posmarowaną olejem). Włóż do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
składniki na masę serową
- 350g twarogu
- 2 białka jaj (pozostałe po wykonaniu spodu)
- jajko
- 80g ksylitolu/erytrytolu
- 50ml mleka
- 40g waniliowego proszku budyniowego bez cukru lub innej skrobii
WYKONANIE MASY SEROWEJ
1. Wszystkie składniki (oprócz budyniu) zmiksuj na jednolitą masę, następnie dodaj budyń i ponownie dokładnie zmiksuj.
2. Tak przygotowaną masę wylej na przygotowany spód.
3. Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 45 minut.
4. Gdy sernik się upiecze, wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto do całkowitego przestygnięcia.
składniki na masę czekoladowo-wafelkową
- 200g gorzkiej/deserowej czekolady
- 40g wafli ryżowych/kukurydzianych/pszennych
- 80ml mleka ( ciepłego)
WYKONANIE MASY CZEKOLADOWO-WAFELKOWEJ
1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (kliknij TUTAJ aby zobaczyć jak prawidłowo ją wykonać).
2. Rozpuszczoną czekoladę, pokruszone na drobne kawałeczki wafle i mleko wymieszaj bardzo dokładnie w misce.
3. Tak przygotowaną masę wyłóż na wierzch przestudzonego sernika i włóż do lodówki aż całość porządnie się schłodzi.
4. Smacznego!
Jakie rozmiary blachy?
Przepis koniecznie wypróbuje! ŚWIETNY blog!
Dziękuje ślicznie! Blaszka najlepiej 20×20 😉
Dziękuje ślicznie!
Super przepis, a jakie wafelki konkretnie dałaś na wierzch?
Wafle ryżowe, takie najzwyklejsze 😉
Witam, 180* termoobieg czy góra/dół ? Pozdrawiam
Ja robiłam tak i tak i na obie wersje wyszło 😉
Wiadomo ile kcal ma całe ciasto/ porcja?
Niestety nie liczyłam ;(
Budyń trzeba zrobić i dopiero gotowy wlać ?? Czy wsypać sam proszek z torebki ??🙂
Sam proszek z torebki💗
Jaki to ma być twaróg? Typowy na sernik?
Nie, taki zwykły w kostce 🙂
Twaróg tłusty, chudy, półtusty?
Twaróg tłusty, chudy, półtłusty?
Nie ma to znaczenia 🙂
Hej, na zdjęciu wygląda jakby masa sernikowa była oddzielona od wierzchu masą masła orzechowego (?) dobrze widzę? Nie znalazłam takiego kroku w przepisie, stąd pytanie.
Pozdrawiam!
Nie kochana, chyba tylko Ci się zdaje 🙂 nie ma żadnej warstwy masła orzechowego
Jakiego kakao używasz ?
Chciałabym zastąpić słodzik zwykłym cukrem. Jak przeliczyć ile dać cukru?
Chciałam zrobić w tortownicy, jakiej średnicy użyć?:)
Kwadratowej blaszki 20×20 🙂