Pieczony sernik Knopers

UWAGA! ja użyłam kwadratowej blaszki o boku 20 cm. Sprawdź proszę, ile mierzy twoja. Jeśli będzie dużo większa – podwój ilość składników.

składniki na spód

  • 200g mąki gryczanej/owsianej/orkiszowej
  • 70g ksylitolu/erytrytolu
  • 20g kakao
  • 90g jogurtu naturalengo
  • 2 żółtka (białka będą potrzebne w masie serowej)
  • 80g masła orzechowego
  • szypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 kropelki aromatu śmietankowego

WYKONANIE SPODU
1. Wszystkie składniki zagnieć na jednolitą masę a następnie uformuj z niej kulę.
2. Tak przygotowaną masą wyłóż spód blaszki (najłatwiej będzie zwilżonymi dłońmi) i ładnie całość wyrównaj (ja robie to łyżką posmarowaną olejem). Włóż do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 

składniki na masę serową

  • 350g twarogu
  • 2 białka jaj (pozostałe po wykonaniu spodu)
  • jajko
  • 80g ksylitolu/erytrytolu
  • 50ml mleka
  • 40g waniliowego proszku budyniowego bez cukru lub innej skrobii

WYKONANIE MASY SEROWEJ
1. Wszystkie składniki (oprócz budyniu) zmiksuj na jednolitą masę, następnie dodaj budyń i ponownie dokładnie zmiksuj. 
2. Tak przygotowaną masę wylej na przygotowany spód.
3. Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 45 minut.
4. Gdy sernik się upiecze, wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto do całkowitego przestygnięcia.

składniki na masę czekoladowo-wafelkową

  • 200g gorzkiej/deserowej czekolady
  • 40g wafli ryżowych/kukurydzianych/pszennych
  • 80ml mleka ( ciepłego)

WYKONANIE MASY CZEKOLADOWO-WAFELKOWEJ
1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (kliknij TUTAJ aby zobaczyć jak prawidłowo ją wykonać).
2. Rozpuszczoną czekoladę, pokruszone na drobne kawałeczki wafle i mleko wymieszaj bardzo dokładnie w misce.
3. Tak przygotowaną masę wyłóż na wierzch przestudzonego sernika i włóż do lodówki aż całość porządnie się schłodzi.
4. Smacznego!

18 komentarzy

  1. Hej, na zdjęciu wygląda jakby masa sernikowa była oddzielona od wierzchu masą masła orzechowego (?) dobrze widzę? Nie znalazłam takiego kroku w przepisie, stąd pytanie.
    Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *