Napoleonka

UWAGA! Ja użyłam kwadratowej blaszki 20x20cm.

składniki na ciasto

  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego (+ 100ml wrzątku)
  • 100g banana
  • 6 łyżek oleju rzepakowego/lnianego
  • 160g mąki owsianej
  • 80g skrobi ziemniaczanej lub proszku budyniowego bez cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ksylitol/erytrytol (wedle uznania, ja pominęłam)

WYKONANIE CIASTA
1. Siemię lniane zalej gorącą wodą i odstaw na 5 minut aż zrobi się z niego taki „glutek”.
2. Banana i olej rozgnieć widelcem na gładki mus.
3. Siemię, mus bananowy i wszystkie pozostałe składniki zagnieć na plastyczną masę (ciasto powinno przypominać plastelinę. W razie gdyby ciasto nie chciało się dobrze połączyć dodaj więcej oleju lub musu bananowego.)
4. Ciasto podziel na dwie części. Pierwszą częścią wyłóż spód blaszki (tak aby powstał cienki, równy blat do naszej napoleonki). Przygotowane ciasto ponakuwaj lekko widelcem. Piecz w 180 stopniach przez około 13 minut. Upieczony blat wyjmij z piekarnika i poczekaj aż lekko ostygnie. Ciasto wyjmij z formy za pomocą widelca. 
5. Powtórz cały krok 4 z drugą częścią ciasta.
6. Oba blaty pozostaw do ostygnięcia.

składniki na krem

  • 500ml mleka
  • 300ml wody
  • dwa opakowania śmietankowego proszku budyniowego bez cukru (80g)
  • 5 łyżek erytrytolu/ksylitolu

WYKONANIE KREMU
1. Wodę i mleko wymieszaj w średnim garnuszku. Od całości (wymieszanego mleka i wody) odlej pół szklanki płynu.
2. Wodę i mleko (z garnuszka) zagotuj wraz z cukrem. Do odłożonej części płynu dodaj dwa opakowania proszku budyniowego i całość bardzo dokładnie wymieszaj.
3. Do gotującego się mleka dodawaj powoli (cały czas mieszając gotujące się mleko) rozrobiony budyń. Mieszaj i gotuj jeszcze przez około 2 minuty aż całość porządnie zgęstnieje.
4. Jeszcze gorący budyń wylej na jeden blat ciasta (umieszczony w blaszce w której się piekł). Całość przykryj drugim blatem. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin.
5. Udekoruj ciasto zmielonym na puder ksylitolem oraz owocami. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.